Bistriţa: Narcis Pop : „Oamenii trebuie ajutaţi să iasă din săracie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Narcis Pop : „Oamenii trebuie ajutaţi să iasă din săracie”
Bistriţa: Narcis Pop : „Oamenii trebuie ajutaţi să iasă din săracie”

Se ocupă de multe dintre cazurile sociale din Bistriţa şi vrea să le facă viaţa mai bună celor bătrâni şi persoanelor neajutorate.

Narcis Pop a ştiut de mic că vrea să devină preot pentru că a fost crescut în spiritul creştin . „Eu am crescut la ţară, la Agrieş, alături de bunicii mei, care erau foarte religioşi. De mic, mi-a fost insuflată credinţa. Am fost un copil care întodeauna îmi spuneam rugăciunile şi, uneori, mă trezeam chiar noaptea din somn ca să mă rog”, spune preotul. Prin clasa a VIII-a, m-am hotărât că vreau să urmez seminarul teologic şi asta am făcut. „ Fac parte din prima generaţie care a absolvit seminarul teologic greco-catolic după căderea comunismului. Episcopul ne denumeşte generic « generaţia de aur »”, povesteşte Narcis Pop. A urmat şi facultatea de teologie şi, în 2001, a fost hirotonit preot iar acum slujeşte în Parohia Greco-Catolică numărul 2.

Părintele Narcis Pop este preşedintele filialei de la Bistriţa a Asociaţiei „CARITAS” din anul 2005  şi de atunci încearcă să îi ajute pe toţi cei care se află în situaţii sociale nefericite. „Când s-a înfiinţat asociaţia, aici la Bistriţa, m-am gândit că trebuie să fac ceva pentru oamenii neajutoraţi în adevăratul sens al cuvântului, oameni singuri, oameni care vor primi cu bucurie un ajutor. Între timp, pe lângă îngrijire la domiciliu şi pachete cu alimente , ne-am acreditat şi pentru consultanţă socială şi le oferim şi astfel de servicii oamenilor”, spune preotul.

Ajutorul nu trebuie să creeze dependenţă


Preotul îşi aminteşte că pe la începuturile asociaţiei era mânat de un zel banal să ajute oameni şi că, abia mai târziu, a realizat cât de important este pentru cel ajutat ceea ce primeşte. „Tu îi duci omului nişte alimente şi ţi se pare că faci un gest banal, dar pentru acel om gestul tău este foarte important . E foarte emoţionat să mergi în casa omului şi să vezi că eşti primit cu mare bucurie şi că îţi mulţumeşte pentru ajutorul pe care i-l dai” , mai spune Narcis Pop.Tânărul preot spune că de când s-a înfiinţat asociaţia a întâlnit mulţi oameni care aveau nevoi de ajutor, însă i-a întâlnit destul de greu „ Oamenii singuri, oamenii căzuţi în dizgraţie, resemnaţi în sărăcie şi boală sunt greu de găsit pentru că sunt persoane discrete care îşi trăiesc viaţa cum pot şi nu ştiu să-şi ceară drepturile. A găsit profesori care au nevoie de ajutor, am găsit oameni cu handicap care au nevoi de ajutor , oameni care vor să fie ajutaţi”, povesteşte Narcis Pop. Părintele crede că ajutorarea nu trebuie să creeze dependenţă. „ Noi trebuie să ajutăm oamenii să iasă din sărăcie, spre exemplu, o persoană care are un handicap, trebuie ajutat să scape de acel handicap,dacă se poate, iar mai apoi, se descurcă singur, reuşeşte să muncească şi să se întreţină şi nu mai este dependent de un ajutor social”, mai explică preotul.


Ce-i place

Tânărului preot îi place foarte mult sportul şi, în special, tenisul, înotul şi fotbalul. Îi plac foarte mult fructele. „Îmi place foarte mult să cunosc, să văd, să descopăr,  să călătoresc să explorez locurile paşnice. Îmi place mult să mă joc cu copii mei dar şi cu alţi copii”, mai spune preotul.

Ce nu-i place


„Nu vreau să zic toate acele lucru banale care îmi displac, pentru că acelea displac tuturor. Oricum, cel mai tare mă deranjează nedreptatea, în toate formele ei”, spune Narcis Pop.

Profil

NĂSCUT: 18 aprilie 1977, Bistriţa
EDUCAŢIE : Facultatea de teologie greco-catolică
EXPERIENŢĂ: Preot din 2001
FAMILIE: Căsătorit , 2 copii.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite