O bistriţeancă nominalizată în top 10 femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livia Moldovan  a fost propusă de revista Click pentru femei drept model de implicare în viaţa comunităţii.După o luptă personală cu cancerul la sân, bistriţeanca a pus bazele Fundaţiei „Clubul Amazoanelor". Asociaţia a sprijinit sute de femei în confruntarea cu teribila maladie

Preşedinta „Clubului Amazoanelor" din Bistriţa, Livia Moldovan a fost nominalizată de Revista Click pentru femei în topul  celor mai reprezentative 10 doamne din România. Includerea în top a ţinut cont de implicarea femeilor nominalizate în viaţa comunităţii şi de modul în care au reuşit să îmbunătăţească viaţa semenilor lor. În 19 mai revista va organiza o gală de premiere, iar poziţia în topul celor 10 va ţine cont de votul cititoarelor, transmis prin sms până în data de 6 mai.

A insuflat curaj sutelor de bolnave

 În urmă cu 14 ani farmacista Livia Moldovan a aflat că suferă de cancer la sân. A început atunci o luptă aprigă cu teribila maladie. Şi nu numai că a învins boala, dar a simţit nevoia să le dea o mână de ajutor celor care trec printr-o asemenea experienţă. De aici s-a născut în 2005„ Clubul Amazoanelor din Bistriţa", una dintre cele câteva ONG-uri din ţară în care femeile care se confruntă cu cancerul mamar şi de col uterin găsesc suport fizic şi emoţional. „Văzusem, în vremea aceea, la televizor o emisiune despre o fundaţie care ajută femeile operate la sân. Atunci, înfiinţarea unei astfel de fundaţii la Bistriţa era pentru mine un vis. Un vis care până la urmă a devenit realitate. Mai cunoşteam câteva femei care au fost operate şi toate ştiam cât este de greu să faci rost de o perucă, de o proteză mamară, de sutiene speciale. Ne-am adunat toate şi am înfiinţat fundaţia , care astăzi numără mai mult de 400 de membri", explică preşedinta. Şi i-au spus Clubul Amazoanelor cu trimitere directă la legendarele luptătoare. De la înfiinţare, sute de femei au trecut pragul clubului şi au primit suport material şi mai ales emoţional. Bolnavele au primit pe lângă protezele speciale de sân, greu de procurat în ţară, medicamente, peruci, sutiene speciale şi consiliere psihologică , dar şi suportul emoţional al acelora care se confruntă de ani de zile cu teribila boală: „poate mai mult decât consilierea psihologică cele care trec prin aceste încercări au nevoie de suportul cuiva care a trecut prin asta şi înţelege ce se întâmplă", explică preşedinta „Amazoanelor".

Testele salvează vieţi

 Fundaţia încearcă să ajute pe toată lumea:  „ne-am extins în tot judeţul, avem puncte de lucru, inclusiv la Beclean şi Năsăud, încercăm să acoperim cu mijloacele noastre, este destul  greu. Ne descurcăm practic din cota de 2% din impozit, mai primim sponsorizări, însă în ultimul an au fost tot mai puţine şi bolnavele din ce în ce mai multe", explică Livia Moldovan. Fundaţia face şi campanii de prevenire, în cadrul cărora  500 de femei şi-au făcut gratuit mamografii, iar alte 7.000 de  au făcut testul Papanicolau.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite