Bistriţa : Portret/ Bianca Sârbu este delegatul tinerilor din România la ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Portret/ Bianca Sârbu  este delegatul tinerilor din România la ONU
Bistriţa : Portret/ Bianca Sârbu este delegatul tinerilor din România la ONU

Bianca a urmat două facultăţi în ţară, un master în Elveţia şi dezvoltă proiecte de cercetare în cadrul mai multor centre de studii de securitate şi economie politică internaţională. Este, totodată, vocea delegată a tinerilor români în Organizaţia Naţiunilor Unite.

Bianca poate fi lesne considerată o tânără de succes, la o vârstă la care alţi tineri de-abia reuşesc să definească succesul. Este, în ciuda experienţei sale, o fată plină de bun-simţ şi jovialitate, uimită, la rândul ei, să constate că reuşita prin forţe proprii este departe de a fi doar o poveste romanţată. De mică, şi-a dorit întâi să fie medic, apoi să lucreze ca diplomat sau ambasador. „Îmi doream să fiu o mică diplomată, la vremea aceea. Nu îmi imaginam, desigur, ce înseamnă asta, dar vroiam să intru în această lume”, îşi aminteşte tânăra. S-a născut în Năsăud, iar în clasa a XI-a, a obţinut două premii la fazele naţionale ale olimpiadelor de română şi germană, fiind printre primii olimpici naţionali din judeţ. Ar fi vrut să studieze Literele, dar s-a răzgândit şi a ales Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, secţia germană.

A luat-o mereu de la zero

A plecat de acasă la vârsta de 18 ani şi a fost nevoită să se adapteze schimbărilor permanente din viaţa ei. Viaţa în capitala României, pentru o fată de provicie, a fost momentul care a făcut-o să înţeleagă că are puţine alternative. „Bucureştiul a însemnat foarte mult pentru mine. Eram foarte introvertită, timidă şi reticentă. Mi-am dat seama că fie mă schimb şi lupt să mă dezvolt, fie mă întorc acasă. A existat, însă, foarte mult capital investit în mine şi mai ales încredere din partea părinţilor, aşa că nu puteam să renunţ”, povesteşte Bianca. În timpul facultăţii, a primit două burse de studiu în Germania şi în Portugalia. Un an şi jumătate a studiat în afară şi a fost nevoită să se adapteze lumii schimbătoare. „Am început de fiecare dată de la zero. În Bucureşti nu cunoşteam pe nimeni, în Portugalia şi Germania la fel. A trebuit să învăţ să comunic şi să mă adaptez noilor situaţii. Asta a însemnat foarte mult consum intelectual, fizic şi apoi o renunţare la confortul, în primul rând, psihic”, mai recunoaşte Bianca. Din octombrie,  Bianca lucrează la Centrul de Studii de Securitate ca asistent cercetător pe proiecte de risc de ţară şi securitate energetică. Anul acesta, a devenit unul dintre cei doi tineri delegaţi ai României la ONU şi vrea să promoveze proiecte care să faciliteze accesul tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii şi în platformele de comunicare socială. Bianca crede că se poate răzbi în viaţă prin forţele proprii. „Faptul că am plecat de la Năsăud şi am reuşit prin forţele mele e o dovadă că există potenţial, dacă este şi voinţă. Acolo unde există un scop şi o voinţă, există o cale”, este convinsă tânăra. Pe viitor, şi-ar dori să lucreze în România, dar nesiguranţa unui loc de muncă stabil financiar o ţine încă departe de casă. „Dorinţa mea este să mă întorc în ţară. Ştiu că pot să fac ceva aici şi pot aduce valoare şi plus”, recunoaşte franc Bianca.

Întrebare şi răspuns:

Cât de mult se implică tinerii din România în susţinerea programului delegaţilor ONU?

Tinerii nu sunt dispuşi să transmită un mesaj. Nu mă aşteptam la asta. Cred că există o inerţie în rândul tinerilor şi o complacere. Mulţi cred că o voce nu poate face nimic, sau, cu alte cuvinte, cu o floare nu se face primăvară. Tocmai asta e problema: o voce colectivă înseamnă o sumă de voci individuale, iar dacă vom aştepta mereu reinventarea roţii, nu vom realiza niciodată nimic.

Ce-i place

„Îmi place să călătoresc, să cunosc oameni noi şi culturi diferite. De asemenea, îmi plac mult arta şi muzica, aici sunt destul de ecletică. Îmi place mult îngheţata, pentru că îmi ridică moralul în orice situaţie”, spune Bianca. Aceasta adaugă că îi mai plac oamenii inteligenţi şi responsabili.

Ce nu-i place:

 Bianca admite că sunt multe lucruri care nu-i plac, în special la persoane.„Nu-mi place aroganţa, ipocrizia şi nu-mi plac nici ifosele. Nu suport pretenţiile false de cultură şi nici formele fără fond”, mărturiseşte tânăra.

Profil:

Născută: 15 octombrie, 1984, Năsăud
Studii: Master of Arts în domeniul Studiilor Internaţionale şi Comparative în cadrul Institutului Federal Tehnic din Zürich,  Elveţia
Stare civilă: necăsătorită

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite