ONG-urile care cer bani de la primărie obţin finanţarea doar dacă fac conferinţe de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătorii proiectelor finanţate de municipalitate anul acesta trebuie să justifice fiecare bănuţ în faţa opiniei publice. În caz contrar riscă să piardă banii  

Beneficiarii proiectelor finanţate de Primăria Bistriţa  cu fonduri nerambursabile sunt obligaţi începând din acest an, să facă public, în conferinţe de presă, modul în care cheltuiesc banii şi dacă şi-au atins sau nu scopul propus. Cei care  nu o vor face vor fi obligaţi să returneze banii primiţi.

Conferinţele de presă, obligatoriu la primărie

Prevederea a fost deja votată săptămâna trecută la iniţiativa unui consilier local, Gabriel Cordovan, care avea dubii privind soarta unora dintre proiectele finanţate cu bani de buget. Cordovan spune că, în fiecare an, după ce proiectele au fost aprobate în Consiliul Local, informaţiile despre modul în care s-au derulat acestea, n-au mai ajuns la consilieri, decât sporadic, iar multe proiecte care arătau bine pe hartie erau desfăşurate sub asteptari. „Acum fiecare titular de contract va fi obligat să informeze opinia publică şi nu oricum, ci în conferinţe de presă organizate la sediul primăriei, la începutul şi la finalul proiectului, sub sancţiunea rezilierii contractului", spune Gabriel Cordovan. Un alt consilier local, Gheorghe Tuţă confirmă că informaţiile despre finalitatea acestor proiecte au ajuns sporadic până acum la Consiliul Local: „nu a existat ceva consecvent de a aduce rapoarte detaliate despre proiecte , uneori aflam despre proiecte întâmplător. Sunt convins că unele au fost de impact, aşa cum cred că altele, şi nu vreau să nominalizez, au servit interese foarte restrânse. Sunt convins că acest proiect va obliga la transparenţă", spune Gheorghe Tuţă.

Unii au mediatizat proiectul, alţii nu

Anul trecut 41 de ong-uri sau persoane fizice au primit în total 790 de mii de lei pentru a desfăşura proiecte pe patru secţiuni: sport, cultură şi culte, învăţământ, ecologie  şi social. Mai mult de jumătate dintre aceste proiecte au fost mediatizate , unele pe tot parcursul acţiunii, cum ar fi Proiectele Centrului deAutism Bistriţa care a înfiinţat centrul "Micul Prinţ",  ale Fundaţiei Inocenţi, Tabăra Cavalerilor Medievali, a Asociaţiei Resurse de Tineret, ori Asociaţia Ascendent cu „agent 00Eco" altele doar la început de proiect, „Fii propriul tău formator", Asociaţia Karuna.

Discreţi cu mediatizarea

În timp ce unii au tăcut şi au făcut, cum ar fi „Întâlnirea Saşilor Transilvăneni, ediţia a XX-a a Forumului Democrat German sau Gala Rockului Bistriţean a Asociaţiei Prefix 990, dar acţiunile au fost reflectate în presă, despre altele nu se ştie aproape nimic: Pro Hereditatem a primit pentru „Păstrarea Culturii Maghiare" 24800 de lei, dar nu a mediatizat proiectul, un profesor a primit 9000 de lei pentru „Dimensiuni turistice în zona Bistriţei", în timp ce mai multe fundaţii cu activitatea veche în branşă au păstrat şi ele discreţia.

Preşedinta de la  Asociaţia Afi Pro Familia, fundaţie care a primit 14000 de lei, pentru un proiect destinat victimelor violenţei domestice spune că proiectele fundaţiei sunt binecunoscute : „noi suntem singura fundaţie care ne ocupăm în judeţ de ani buni de protecţia victimelor violenţei casnice şi toată lumea ştie asta. Din pacate, primim foarte puţini bani şi trebuie să ne descurcăm prin forţe proprii. Este foarte bine că se cere de aici încolo, obligatoriu, mediatizarea proiectelor", spune Doina Monda.
În 2011 Primăria a alocat pentru finanţări 1 milion de lei, cu aproape 25% mai mult decât anul trecut, iar sesiunea depunerii de proiecte va începe în luna februarie

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite