OBLIGATORIU. Meniuri într-o limbă străină pentru localurile din centrul Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restaurantele din Centrul Istoric trebuie să aibă meniuri într-o limbă de circulaţie internaţională pentru turişti şi o ţinută în stil vechi a teraselor. Măsura aceasta este prinsă într-un regulament întocmit de Primăria Bistriţa şi aflat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

Localurile din Centrul Istoric al Bistriţei sunt obligate să-şi facă meniuri într-o limbă de circulaţie europeană şi să-şi împodobească imobilele cu flori şi jardiniere după modelul oraşelor vechi din Transilvania. În plus, personalul să aibă o ţinută ireproşabilă şi calificare în domeniu. Restaurantele mai trebuie să oprească muzica de la ora 22.00, iar de la ora 24.00 să închidă programul. Tot ce vor amplasa pe pietonalul „Liviu Rebreanu" din centrul oraşului trebuie să respecte un stil vechi pentru a nu crea disconfort vizual şi a nu crea imaginea de kitsch.

Potrivit noilor propuneri care vor intra în vigoare în luna martie, dacă proprietarii acestor magazine nu se vor conforma, vor fi amendaţi cu sume  între 500 şi 1000 de lei. Toate aceste amenzi vor fi aplicate de noua poliţie locală, care va trebui periodic să consulte meniurile şi să verifice pregătirea  ospătarilor şi chelneriţelor.

Reprezentanţii municipalităţii spune că au preluat modelul din practica altor oraşe transilvănene şi că nu e nimic ieşit din comun. „Meniul în limba străină este o practică întâlnită în multe oraşe turistice cu centre vechi. Măsura a fost luată în sprijinul turiştilor", explică Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa.

Patronii revoltaţi

Şefii restaurantelor din Centrul Istoric nu agreează deloc ideea unor reglementări atât de drastic şi spun că municipalitatea n-ar trebui să-şi bage nasul în meniuri. „Nu este treaba lor în ce limbă decide eu să-mi scriu meniul. Noi, la Cramă, avem meniu în trei limbi: engleză, germană şi italiană.Însă asta nu are nimic de-a face cu Primăria. Nu m-aş mira ca mâine să-mi spună poliţiştii comunitari şi primarul şi ce să specialităţi să trec în meniu", spune Dumitru Găvan, proprietarul unui local din zona parcului municipal.

Găvan crede că singurele reglementări pe care le poate face municipalitatea sunt cele referitoare la mobilierul teraselor din Centrul Istoric, care trebuie să fie în ton cu zona sau referitor la decibelii muzicii de local. „Nu-ţi poţi scoate trei mese afară pe pietonal şi să nu te întrebe nimeni de ce arată aşa sau să-i laşi pe unii să le cânte muzicantul cât are poftă, noaptea, în plin Centru", mai spune Găvan.

De altfel, acesta, unul dintre primii proprietari de restaurante din zona centrală, spune că se gândeşte să-şi mute din afaceri la Cluj, un oraş mai  permisiv cu localurile de bună condiţie.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite