Bistriţa: Nu mai toleraţi cerşetorii bogaţi şi agresivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Nu mai toleraţi cerşetorii bogaţi şi agresivi
Bistriţa: Nu mai toleraţi cerşetorii bogaţi şi agresivi

Omniprezenţi în centrul istoric, fraţii Costan sunt printre cei mai cunoscuţi cerşetori din oraş, deşi veniturile lor nu îi silesc să apeleze la mila publică

„Cerşetor, pot fi văzut uneori pe spaţiile verzi aflat în stare de ebrietate şi cu hainele descheiate sau  hărţuind oamenii pe pietonal, dar nu sunt cinsiderat suficient de periculos pentru a fi închis la psihiatrie” – aşa ar suna CV-ul unuia dintre fraţii Costan. Deşi prezenţa lor este total dezagrabilă pentru trecători, aceştia „guvernează” de ceva vreme centrul istoric şi sunt toleraţi în continuare.
Lazăr şi Lingurar Constantin, cunoscuţi sub numele de Costan, sunt veterani în ale cerşetoriei. Aceştia pot fi văzuţi de la prima oră în centrul istoric. Pe lângă aspectul dezgustător şi insistenţa cu care cerşesc, aceştia se remarcă prin agresivitate şi limbaj violent. „A devenit din ce în ce mai violent în ultima vreme. Am chemat  de multe ori Poliţia Comunitară pentru că se încaieră cu copiii de pe stradă. Săptămâna trecută  a aruncat pe aici cu pietre după nişte copii despre care spunea că i-au furat banii. Pe faratele său l-au ridicat de câteva ori pentru că cerşea aici la noi sub geam, acum nu mai vine aici, stă mai în sus. ”, spune, despre Lazăr Costan, Domnica Gavriloaia, care lucrează la un sediu pe pietonalul Liviu Rebreanu.

Nu e suficient de periculos

Despre acelaşi costna vorbeşte şi şeful de serviciu al Poliţiei Comunitare. „Problema durează demult şi nicin nu cred că se va sfârşi degrabă. Costan nu face parte din categoria bolnavilor psihici periculoşi. Dacă nu e considerat suficient de periculos, nu poate fi luat de pe stradă. Psihiatria ar fi singura posibilitate de a-l face dispărut. Costan nu e numai violent, apare şi în diverse posturi indecente, îl văd copiii... Eu o singură dată l-am găsit mort de beat pe spaţiul verde, descheiat la haine... ”, spune Ovidiu Gabrian, şef de serviciu la Poliţia Comunitară. Acesta spune că agenţii Poliţiei Comunitare i-au dus în multe rânduri pe cei doi cerşetori în autogară sau la domiciliu, dar de fiecare dată au revenit. Gabrian mai spune că în lipsa unui sistem eficient de servicii sociale şi a unui „accept de primire” din partea secţiei de psihiatrie, este puţin probabil ca fraţii Constantin să dispară în curând de pe stradă.

Venituri între 234 şi 400 lei

În evidenţele Direcţiei Municipale de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Bistriţa Lazăr Costantin figurează cu un venit de 400 lei. Acesta ar mai putea beneficia şi de un ajutor pentru persoane cu handicap însă îl refuză. Fratele său, Lingurar, are un venit de 234 lei, reprezentând pensia pentru persoane cu handicap. Mai sunt şi alte persoane care ies la cerşit deşi au venituri. Vasile Tâmpău, care poate fi văzut zilnic cu mâna întinsă în zona pieţei Decebal are un venit de 700 lei lunar.

Toleranţa oamenilor, este şi ea responsabilă de situaţie. Şeful de serviciu al Poliţiei Comunitare recomdandă oamenilor să facă  plângeri în scris ori de câte ori sunt hărţuiţi de către cerşetori, şi să nu treacă dând din mână peste aceste întâmplări dezagreabile.      
 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite