Noile radare pândesc şi şoferii bistriţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Mureşan arată interiorul unei maşini cu radar nou.
Vasile Mureşan arată interiorul unei maşini cu radar nou.

De astăzi, pe drumurile din judeţ vor acţiona 12 maşini dotate cu radar. Opt dintre acestea sunt radare noi, inaugurate de Poliţia Rutieră chiar azi, cu ocazia aniversării a 188 de ani de la atestarea Poliţiei Române

Noile dispozitive radar monitorizează şi traficul nu doar şoferii certaţi cu viteza legală şi pot fi detectate de aparatele antiradar, însă nu le oferă şoferilor răgazul de a frâna la timp şi astfel nu pot scăpa de amendă.

Opt maşini cu radare noi în judeţ

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) a primit astăzi opt maşini Dacia Logan, dotate cu sisteme radar noi. Acestea au fost scoase chiar de azi pe drumurile din judeţ. „Noile maşini funcţionează în sistem stand-by şi asigură 30 de ore de înregistrare. Pe lângă depistarea şoferilor care nu circulă cu viteza legală, aceste aparate au şi funcţia de monitorizare a traficului. De asemenea, aceste radare au capacitatea de a înregistra audio-video o perioadă de 30 de secunde înainte de declanşarea aparatului şi 60 de secunde după oprirea acestuia", spune Claudia Creţa, purtătorul de cuvânt al IJP. Radarele pot fi detecate de şoferii care au sisteme antiradar, dar le reduce timpul de reacţie şi practic, şoferii n-au nicio şansă să nu fie înregistraţi. Radarele noi au un zoom mult mai mare şi funcţionează şi pe perioada nopţii, iar poliţiştii sunt convinşi că numărul victimelor din accidentele cauzate de viteza excesivă va scădea considerabil.

Poliţiştii s-au instruit din timp

Toţi poliţiştii bistriţeni din cadrul Poliţiei Rutiere au fost instruiţi şi deţin atestate de competenţă pentru folosirea noilor aparate radar. „La noi au ajuns mai târziu, pentru că au venit în mai multe tranşe, dar nu se va întâmpla ca în alte judeţe. Noi am profitat de această intârziere şi am învăţat cum să le folosim", spune Vasile Mureşan, agent şef adjunct în cadrul IJP. Noile maşini sunt dotate cu o cameră video, cu antenă radar, un monitor LCD, o unitate centrală în care se introduce hardul, şi cu o cameră video. „Înregistrările se stochează pe hard şi apoi sunt descărcate în calculator şi se păstrează în arhivă timp de şase luni", mai spune Vasile Mureşan.

Semnalizările de avertizare, ultima speranţă

Şoferii bistriţeni cred că noile radare îi vor solidariza pe conducătorii auto în trafic. „Nu prea ştiu cum funcţionează, dar sunt sigur că se vor găsi metode să le fentăm. Clasicul semn cu farurile o să ne ajute mult", spune Cornel Pop, un lucrător comericial, în vârstă de 34 de ani. Şi Mihăilă Ujică, şofer de profesie, crede  că noile radare vor putea fi combătute şi fără detectoare antiradar. „Sunt convins că sunt foarte eficiente. Poate aşa se mai invaţă şi şoferii să îşi mai facă semne, că am observat că în Ardeal nu e o practică prea comună", spune bistriţeanul de 55 de ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite