Nicolae Dipşan este dansatorul care dă lecţii de şofat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost dansator profesionist timp de 17 ani la renumitul ansamblu folcloric „Codrişorul" din judeţ, iar acum îi învaţă pe bistriţeni cum să conducă o maşină.

S-a făcut instructor auto pentru că îi place să lucreze cu oamenii. Nicolae Dipşan spune că fiecare lecţie de şofat are farmecul ei. I-au trecut prin mână sute de elevi de toate vârstele şi categoriile sociale, de la profesori, economişti, pensionari până la elevi de pe băncile liceului. Crede că un şofer se formează în timp, după mult exerciţiu. „Absolvirea unei şcoli de conducere auto nu te face şofer. Conducătorul auto îşi dezvoltă deprinderile în timp, în funcţie de cât de mult şofează după ce îşi ia permisul. Şcoala şi cele 30 de ore de practică sunt doar începutul", consideră Dipşan. El este de părere că temperamentul unui om se simte foarte bine la volan şi că modul în care o persoană stăpâneşte maşina spune multe despre felul ei de a fi. „Cea mai frecventă greşeală pe care o fac unii începători este faptul că nu sunt responsabili şi se lasă mereu în baza instructorului. Când se urcă la volan, ei ar trebui să înţeleagă că eu răspund de viaţa lor, că îi formez ca şi conducători auto, însă drumul trebuie să-l facem împreună", explică Dipşan.

Ca lecţiile sale să fie mereu reuşite, instructorul obişnuieşte să se ridice sau să se coboare la nivelul fiecărui cursant, fie că este un licean, fie un economist sau dascăl. Pe toţi i-a sfătuit să respecte regulile de circulaţie fiindcă ele au fost întocmite cu un scop anume. „Tuturor le-am zis şi să aibă răbdare cu cei care fac şcoala de şoferi aşa cum şi alţii au avut răbdare cu ei. Să nu îi înjure sau să nu îi claxoneze pe debutanţi cum fac acum unii şoferi", spune instructorul.

„Elevă"  la 64 de ani

Cea mai interesantă experienţă ca şi instructor auto a fost şcoala făcută cu o pensionară de 64 de ani din Bistriţa. Femeii îi murise soţul şi nu avea cine să conducă maşina. „Doamna a vrut de multe ori să renunţe la lecţiile de şofat, dar am convins-o să continue. Femeia a luat din prima sala şi nu a avut emoţii prea mari la oraş, iar acum are permis auto. M-am bucurat enorm pentru ea", mărturiseşte Dipşan.

Drumurile, o durere de cap

Una dintre probleme de care se loveşte zilnic instructorul este infrastructura oraşului. Nicolae Dipşan spune că şi-a reparat maşina chiar şi de 4-5 ori într-un an din cauza drumurilor proaste. „Îmi duc maşina la reparat ori de câte ori trebuie. Nu-mi permit să iau un elev şi autovehiculul să nu fie în regulă", adaugă instructorul.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi renunţat la dans?

Aveam 41 de ani când am renunţat. Era destul. Oricum, cei 17 ani petrecuţi alături de colegii de la „Codrişorul" au fost frumoşi. M-am simţit ca într-o familie, una mai numeroasă. Am colindat împreună ţări ca Franţa, Polonia, Turcia, Republica Moldova.

Sunt mulţi şoferi care dansează pe şosea?

Prea mulţi! O dovadă sunt numeroasele accidente care au loc. Unii şoferi sunt prea teribilişti încât nu realizează cât de mult rău pot face din spatele volanului.

Ce-i place

Adoră muzica, dansurile populare şi ieşirile la munte şi la mare cu cei dragi.

Ce nu-i place

Urăşte minciuna şi făţărnicia. Nu-i plac oamenii cu două feţe care n-au caracter.

Profil

Născut: 8  octombrie 1960

Studii: Colegiul Tehnic INFOEL Bistriţa

Familie: căsătorit, două fete, Eliza de 15 ani şi Florina de 13 ani

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite