Bistriţa:Portret/ Nicolae Tămăşoi creşte porumbei voiajori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:Portret/ Nicolae Tămăşoi creşte porumbei voiajori
Bistriţa:Portret/ Nicolae Tămăşoi creşte porumbei voiajori

A trăit de mic înconjurat de crescători de porumbei şi nu s-a lăsat până nu a avut şi el o pereche. Acum are vreo 50 şi sunt o adevărată încântare pentru familia lui

Nicolae Tămăşoi a trăit de mic în aceeaşi curte cu vreo patru crescători de porumbei voiajori, care erau totla dedicaţi acestor păsări. Nicolae îşi aminteşte că participau la concursuri şi peste hotare, unde porumebii erau lăsaţi să zboare la sute de kilometri depărtare de casă şi cei care se întorceau primii la stăpân erau campioni. Se ştie că porumbeii voiajori au cel mai dezvoltat simţ al orientării, dintre toate animalele domestice, şi sunt capabili să găsească drumul spre casă chiar dacă le-ai dat drumul la 2000 de kilometri distanţă.

Porumbeii te fac mai bun şi mai „sufletist”

Crescătorul bistriţean a primit prima pereche de porumbei la 16 ani, de la o cunoştinţă. I-a tot înmulţit, a mai luat şi alţii, iar acum are 50 de porumbei. Aceştia sunt o adevărată încântare pentru familia şi pentru cunoscuţii lui, dar şi o grijă importantă. „Am învăţat, pe rând, multe lucruri despre ei. Trebuie îngrijiţi, curăţaţi, hrăniţi. O dată la două zile cuşca trebuie curăţată şi dezinfectată. Apoi sunt tot felul de boli care se leagă de ei şi care trebuie tratate la timp”, spune crescătorul.  Porumbelul este un simbol al loialităţii - în primul rând pentru că, se ştie, este o pasăre care stă cu aceeaşi pereche toată viaţa şi în al doilea rând pentru că se întoarce întotdeauna la stăpânul din cuşca căruia i s-a dat drumul. Nicolae nu îşi explică cum găsesc porumbeii drumul înapoi spre casă, dar ştie că de oriunde le-ar da drumul la ai săi, se vor întorce tot timpul în podul în care îi adăposteşte. „Nu se ştie cum se orientează.  Se presupune că se orienteză prin unde magnetice, dar încă se fac cercetări”, spune Nicolae. Porumbeii sunt ceva special şi pentur fiul său de nouă ani, Marius, care îl ajută să-i hrănească şi să-i îngrjească. Nicolae este convins că un copil care creşte înconjurat de astfel de animale devine mai bun şi mai „sufletist”.

Dau tonul armoniei în căsnicie

Pentru semnificaţia pe care o poartă, dar şi pentru faptul că sunt albi şi spectaculoşi, porumbeii voiajori au devenit, de vreo tri ani încoace, o adevărată modă la nunţile din oraş. Nicolae le mai face din când în când o bucurie prietenilor şi cunoscuţilor care vor să aibă un moment special în ziua nunţii. „Mirii se bucură când îi au la o nuntă. E simbolul păcii şi armoniei”, spune crescătorul. Momentul în care mirii dau drumul porumbeilor sau când un stol de porumbei îşi iau deodată zborul din cuşcă, este cea mai nouă tendinţă la astfel de ceremonii, moment fotografiat, filmat, imortalizat pe „genericul” filmării de la nuntă.    

Întrebări şi răspunsuri

Porumbeii se ataşează de om?
 
Da, se ataşează. Sunt blânzi, vin la tine când îi fluieri, răspund la semnal când îi chemi. Atunci când un copil e crescut alături de porumbei, devine mai sufletist. 

Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-aţi învăţat despre ei?
Stau şi îi urmăresc. Le urmăresc cuibăritul şi semnele de boală, ca să îi tratez imediat. Porumbelul trebuie să fie vioi, să aibă curăţenie şi hrană minerală.

Ce-i place?

Iubeşte mult animalele şi florile. Una dintre bucuruiile sale este să iasă cu prietenii al pescuit, cu cortul.

Ce nu-i place?

Nu-i place minciuna şi făţărnicia, dar în rest este un om optimist care trăieşte cu partea bună a lucrurilor.

NĂSCUT : 30 noiembrie, 1973, la Bistriţa
EDUCAŢIE: Cursuri agent de pază

PROFESIE: Agent de pază
FAMILIE: Căsătorit, are un baiat

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite