Nici oltenii nu mai vând în Bistriţa ca pe vremuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii din sud, veniţi de aproape două săptămâni, spun că vânzările au scăzut anul acesta chiar cu 50%. Gospodinele din Bistriţa li se plâng că nu au bani şi cumpără mai puţine legume decât anul trecut

Piaţa Decebal din Bistriţa este, de câteva zile bune, invadată de comercianţi veniţi din sudul ţării ca să-şi vândă zarzavaturile. Ei provin din judeţe ca Olt şi Teleorman. Oltenii vin, stau în jur de o săptămână-două până îşi vând marfa, după care se întorc acasă şi o iau de la capăt. Se întorc, vând şi pleacă, „practică" care se încheie de-abia la sfârşitul verii. Producătorii, femei şi bărbaţi de toate vârstele, parcurg sute de kilometri cu dubele sau tirurile încărcate până la refuz cu zarzavaturi. Ei spun că astfel îşi câştigă pâinea. Unul dintre comercianţi este Viorel Stângaciu, originar din comuna Izlaz, judeţul Teleorman. Bărbatul povesteşte că este al 16-lea an de când vine la Bistriţa ca să facă bani pentru a-şi întreţine familia. „Am trei copii, iar cel mai mare are 8 ani. Trebuie să le pun ceva pe masă. Nu pot rămâne acasă şi, dacă îmi vând legumele în comună, unde toţi fac acelaşi lucru ca mine, le dau la nişte preţuri derizorii. Nu se merită. Eu pentru ce am muncit?", mărturiseşte bărbatul. El are peste două hectare de pământ pe care le cultivă cu roşii, castraveţi, fasole, cartofi, varză şi pepeni. Viorel mai spune că a venit la Bistriţa de peste o săptămână cu o dubă plină de aproape 2.000 de kilograme de zarzavat. Le-a adus bistriţenilor 500 kg de roşii, tot 500 de fasole verde, 300 de castraveţi, 300 de varză, 200 de cartofi. „Cel mai bine s-au dat roşiile. La 4 lei kilogramul s-au dat ca pâinea caldă. Nu pot să spun la fel despre restul legumelor", se plânge olteanul.

Gospodinele mai fac mofturi

Bistriţenii se dau în vânt după roşiile cultivate în sudul ţării. Ei spun că preferă să cumpere legume de la olteni decât de la producătorii locali pentru că sunt mult mai gustoase. În plus, le iau şi la preţuri mai mici decât cele practicate de producătorii autohtoni. Magdalena Boga, o pensionară de 68 de ani din oraş, este una dintre „clientele" fidele ale lui Viorel Stângaciu de peste 10 ani. „Aştept în fiecare an să vină oltenii. Legumele lor sunt mult mai bune decât cele cultivate la noi şi mult mai ieftine. Producătorii locali dau zarzavaturile cu 1 leu sau chiar cu 2 lei în plus", explică femeia. Oltenii spun că gospodinele mai strâmbă din nas. „Doamnele din Bistriţa cumpără mai puţine legume decât anul trecut. Şi vânzările mele au scăzut cu 50% faţă de 2009. Gospodinele se plâng că le-a ajuns criza şi nu mai au bani", adaugă Viorel Stângaciu. Comercianţii din sud au ocupat cam 60 la sută dintre mesele existente în Piaţa Decebal.

Dorm pe mese sau pe beton

În săptămânile pe care le petrec la Bistriţa, comercianţii din sud dorm pe mese sau jos, pe beton. Ei spun că nu-şi permit luxul de a pune capul pe o pernă într-o pensiune. „Fac economii ca să am ce duce acasă. Nu vreau să mă trezesc că rămân fără marfă. Trebuie să o păzesc. Oricum, pentru cele două mese pe care le-am închiriat şi pentru cântar plătesc zilnic 17 lei", explică olteanul. El va pleca mâine acasă, iar luni se va întoarce cu un alt transport de zarzavat şi cu pepeni galbeni.

Preţurile practicate de olteni

Oltenii spun că preţurile nu sunt fixe şi că uneori le negociază cu bistriţenii, mai ales când aceştia din urmă cumpără în cantităţi mari. Producătorii din sudul ţării vând legumele la:

Roşii - 4 lei

Castraveţi - 1,5 sau 2 lei

Varză - 1,5 lei

Fasole păstăi - 5 sau 6  lei

Cartofi -  1 sau 1,5 lei

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite