Muzeul Judeţean cumpără documente de la nepotul lui Liviu Rebreanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţenii le vor putea vedea într-o expoziţie în oraş, care va fi organizată în cursul lunii septembrie.

Complexul Muzeal Judeţean are, în bugetul propriu din acest an, 50.000 de lei repartizaţi special pentru achiziţionarea unor documente care au aparţinut prozatorului Liviu Rebreanu, originar din Bistriţa-Năsăud. Directorul instituţiei, Silvius Ovidiu Chiş, spune că, anul trecut, o comisie s-a deplasat vara trecută la nepotul romancierului, Ilderim Rebreanu, care locuieşte în judeţul Teleorman. „Din comisie fac parte bistriţenii Andrei Moldovan, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, şi Virgil Raţiu, scriitor, dar şi cunoscutul rebreanolog Niculae Gheran", aminteşte directorul Chiş. Din colecţia moştenitorului, care însumează în jur de 2000 de piese, fac parte documente de familie, scrisori, cărţi poştale, caiete, fotografii. Însă respectiva comisie a stabilit că doar jumătate dintre acestea merită cumpărate şi aduse în judeţul natal al lui Liviu Rebreanu. „Documentele puse în vânzare de Ilderim Rebreanu sunt de diferite grade de interes. Am stabilit că doar în jur de o mie de documente sunt mai valoroase şi ar merita cumpărate", spune Andrei Moldovan, unul dintre membrii comisiei. Aceasta a înaintat, vara trecută, un raport Consiliului Judeţean, care a alocat Complexului Muzeal Judeţean suma de 50.000 de lei pentru achiziţionarea acestor înscrisuri.

Cele mai valoroase documente

Piesele de mare importanţă ale colecţiei lui Ilderim Rebreanu sunt cele care îl privesc direct pe romancier. Scriitorul bistriţean Virgil Raţiu precizează că este vorba de o scrisoare adresată mamei lui Rebreanu în anul 1915, una surorii Livia în 1926, două scrisori cumnatului Mihai Schuster şi două fotografii cu Liviu Rebreanu, care sunt nedatate. Valoroase sunt şi cărţi poştale, cărţi de vizită cu înscrisul lui Liviu Rebreanu, dar şi manuscrisele Liviei Rebreanu, sora prozatorului, de pe urma căreia au rămas zeci de caiete cu amintiri.

Expuse la Bistriţa în toamnă

Andrei Moldovan afirmă că s-a stabilit ca documentele să fie cumpărate în cursul lunii septembrie. Tot atunci va fi organizată şi o expoziţie la Bistriţa, iar bistriţenii vor putea admira valoroasele vestigii. După expoziţie, o parte din documente va rămâne la muzeul din Bistriţa, iar cealaltă parte va fi dusă la casa memorială Liviu Rebreanu din Maieru. Cele circa o mie de documente constituie un izvor important pentru întregirea biografiei prozatorului.

Nepotul prozatorului, Ilderim Rebreanu, este fiul lui Tiberiu Rebreanu, cel mai mic frate al romancierului. Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885, în comuna Târlişua, judeţul Bistriţa-Năsăud. În judeţ există două case memoriale dedicate prozatorului: o casă memorială la Maieru şi un muzeu memorial la Năsăud.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite