Bistriţa: Munţii Rodnei mai au nevoie de 232 de capre negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Munţii Rodnei mai au nevoie de 232 de capre negre
Bistriţa: Munţii Rodnei mai au nevoie de 232 de capre negre

Efectivul maxim de capre negre pe care îl poate suporta Munţii Rodnei este de 350 de exemplare. Oficialii agenţiei de mediu din Bistriţa-Năsăud vor să atingă efectivul maxim de capre negre în Munţii Rodnei. La ora actuală, numărul lor oficial este 118

Caprele negre din Munţii Rodnei sunt tot mai multe pe an ce trece. Din 2004, când s-au făcut primele numărători, şi până în primăvara lui 2009, numărul lor a crescut în continuu. Ştefan Mureşan, şeful serviciului de implementare a politicilor de mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, spune că obiectivul departamentului pe care îl conduce este atingerea efectivului maxim, suportabuil în Munţii Rodnei. Acesta este de 350 de exemplare. „Aşa este calculat pentru ca ele să poată păşun şi să poată convieţui normal”, explică Mureşan. În această primăvară, au fost observate118 capre negre, cu 23 mai puţine decât în toamna anului trecut. Se aşteaptă , însă, ca numărul lor să fie considerabil mai mare la numărătoarea de toamnă, cum se întâmplă de obicei. Aceasta va fi efectuată în luna noiembrie.

Numără numai ce văd

„Numărătorile se fac primăvara şi toamna, prima ca să vedem câte au ieşit de la iernat şi a doua să vedem câte s-a înmulţit”, mai precizează Mureşan. O primăvară atipică a fost în 2007, când numărul caprelor care au ieşit din iarnă a fost considerabil mai mare decât cele numărate în toamnă: din 77 câte au fost observate în toamna lui 2006 s-au făcut 117 în primăvara lui 2007. Până acum s-au făcut 11 evaluări a numărului de capre negre. Voluntarii implicaţi în această numărătoare iau în calcul numai ceea ce văd, deşi în cărţle de specialiatate se spune că trebuie numărate atât numerele cât şi excrementele animalelor. Însă, pentru a evitaeventualele contestaţii, reprezentanţii Parcului Naţional Munţii Rodnei au decis să ia în considerare doar exemplarele observate. 

Biodiversitatea la ea acasă

Caprele negre sunt principala atracţie turistică din Munţii Rodnei, în ceea ce priveşte fauna. Alături de ele, stau ursul şi marmota. „Caprele  neagre fac parte din peisajul montan, au un farmec deosebit. Sunt suple, iuţi, dau o notă de semeţie muntelui şi sunt foarte vigilente. Un turist riscă orice prejudicii şi orice intemperii pentru a vedea una”, mai spune  Ştefan Mureşan. „Capra neagră înseamnă biodiversitate la ea acasă.  În alte ţări, ea este văzută doar în machete sau împăiată”, spune şi Dana Jauca, angajat la departamentul de conştientizare publică, relaţii cu comunitatea şi turism din cadrul Parcului Naţional Munţii Rodnei. 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite