Bistriţa: Parcul Municipal scapă de arborii perimaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Parcul Municipal scapă de arborii perimaţi
Bistriţa: Parcul Municipal scapă de arborii perimaţi

În jur de 400 de arbori din Parcul Municipal sunt însemnaţi pentru tăiere. O comisie din care fac parte şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu a decis că Parcul Municipal trebuie „curăţat” de 400 de arbori care sunt bolnavi, bătrâni şi neatractivi

Angajaţii Primăriei Bitriţa au început zilele acestea să taie arborii consideraţi un pericol pentru trecători şi pentru copiii care se joacă în zonă. Măsura i-a revoltat pe unii bistriţeni, însă, reprezentanţii Gărzii de Mediu Bistriţa atrag atenţia că mai mulţi copaci trebuie înlocuiţi, din cauza bătrâneţii şi pentru că nu mai reprezintă o atracţie. Astfel, o comisie specială a constatat că la ora actuală, aproximativ 400 de arbori trebuie sa dispară din parc. Din comisie au făcut parte mai mulţi specialişti în silvicultură, probleme de mediu şi chiar arheologie. Conform declaraţiei lui Ştefan Mureşan, şeful serviciului implementare politici de mediu din cadrul Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, aceşti arbori trebuie îndepărtaţi nu numai pentru că reprezintă un pericol, ci şi pentru că sunt bătrâni,  perimaţi, din specii neatractive. „Parcul este într-o fază de reînnoire, reîntinerire. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că trebuie modernizat parcul. Copacii se taie, dar se replantează sub o altă formă. Se trasează noi alei, se resistematizează, se va face şi un lac”, spune Ştefan Mureşan.

Labirint vegetal şi onglindă de apă

Peste două săptămâni, un proiect complex de modernizare a parcului Municipal ar putea primi undă verde. Acesta a fost întocmit în cadrul Direcţiei de Integrare Europeană din primăria Bistriţa şi a fost depus în luna martie a acestui an, pentru a fi evaluat şi a primi finanţare. După cum ne-a informat Lili Cocişiu, responsabil al direcţiei menţionate, proiectul include o reţea de canalizare, un sistem de irigaţii, refacrea iluminatului public, schimbarea mobilierului urban, realizarea unui labirint din arbuşti şi a unei oglinzi de apă. Reabilitarea totală a parcului ar însemna o investiţie de aproximativ 17 000 000 de lei. Deocamdată, bistriţenii sunt scpetici în ceea ce priveşte materializarea proiectului şi vor să se păstreze copacii. „Am o părere proastă despre tăierea copacilor. Pentru  că aici e singurul nostru loc de linişte, aici respirăm aer curat. Până îi înlocuiesc şi cresc ăia mici... Cei răi trebuie tăiaţi, într-adevăr, dar ceilalţi trebuie doar curăţaţi pentru că sunt încă buni”, spune Ana Pop, o bistriţeancă de 25 de ani aflată cu copilul în parc.   

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite