Moşul le-a adus extrase CF gratuite mai multor bistriţeni din Sigmir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitori din cartierul Sigmir au venit astăzi, la sediul Primăriei din Bistriţa, pentru a-şi lua extrasul de CF
Locuitori din cartierul Sigmir au venit astăzi, la sediul Primăriei din Bistriţa, pentru a-şi lua extrasul de CF

Beneficiarii, primii din ţară care au primit un astfel de cadou, vor fi urmaţi de toţi proprietarii din oraş.Primăria Bistriţa a comandat anul trecut unei firme norvegiene cadastrarea generală a oraşului, după ce ultima acţiune similară a fost făcută prin 1870

Zeci de bistriţeni din cartierul Sigmir au fost chemaţi astăzi în jurul orelor amiezii la Primăria Bistriţa pentru a primi oficial hărţile cadastrale ale proprietăţilor cu titlu gratuit, plus extrasele de Carte Funciară. Înscrierea proprietăţilor în Cartea Funciară s-a făcut gratuit, pe cheltuiala municipalităţii. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 2,7 milioane de lei. Este prima acţiune de acest gen în cadrul unui proiect demarat de municipalitate în urmă cu mai mulţi ani, care presupune realizarea cadastrului general al oraşului Bistriţa. Odată cu terminarea campaniei de cadastrare, în decembrie 2012,  Bistriţa va deveni  primul oraş cu cadastru la nivel european (DCPI): „Bistriţenii vor fi  primii  din ţară care beneficiază de o asemenea lucrare", spune Constantin Ene, directorul Agenţiei de Cadastru Naţional.

Sigmir, cartier pilot

Campania de cadastrare a debutat cu sincope după ce Primăria Bistriţa a fost nevoită să rezilieze în 2009  contractul cu o societate de cadastru,  Geotop SRL, care nu s-a încadrat în termene. Noul prestator, o firmă norvegiană, cu multă experienţă în domeniu, SC Blom România SRL a reuşit în schimb ca din aprilie anul trecut să efectueze aproape jumătate din lucrare:  „ s-au realizat lucrări de cadastru general pe o suprafaţă de 6038 ha din totalul de 14574 ha, ce reprezintă suprafaţa totală a municipiului Bistriţa. Din acestea 1138 de hectare sunt în Sigmir, 100 de hectare în Viişora , iar 4800 de ha, pe paşunile şi fâneţele Bistriţei " a anunţat astăzi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu. Primii vizitaţi, locuitorii din Sigmir sunt şi primii serviţi: astăzi douăzeci şi doi dintre aceştia au primit primele extrase de carte funciară. Urmează ca zilele viitoare să fie chemaţi pe rând şi ceilalţi. Aurel Dobrican, un inginer de 38 de ani din Sigmir este printre primii posesori de extras CF făcut pe banii municipalităţii. El a venit astăzi la Primărie pentru a-şi primi extraseul: „Este o iniţiativă excelentă. Nu ştiu cât mar fi costat dacă ar fi trebuit să o fac pe banii mei, însă cred că nu mi-aş fi permis curând ", spune bistriţeanul.

Scutesc mii de lei

Bistriţenii scutesc sute şi chiar mii de lei cu CF-urile, obligatorii  pentru dovedirea unei proprietăţi, acţiuni de vânzare-cumpărare a unui imobil, garantarea unui credit sau dovedirea in instanţă a unei proprietăţi.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite