Bistriţa: Monumentul Eroilor se lasă aşteptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Monumentul Eroilor se lasă aşteptat
Bistriţa: Monumentul Eroilor se lasă aşteptat

Termenul de execuţie pentru Monumentul Eroilor s-a depăşit pentru a doua oară. Realizat cu costuri de peste un milion de lei, Monumentul Eroilor întârzie să apară pe soclu.

Lumânarea turnată în bronz care va înlocui statuia lui Petru Rareş din piaţa cu acelaşi nume se lasă aşteptată. Monumentul, executat de către sculptorul Mircea Spătaru, trebuia să fie la Bistriţa încă din luna iunie.  Inaugurarea era prevăzută în programul Zilelor Municipiului. Termenul de predare a fost amânat cu două luni, fiind stabilit pentru 28 august. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, a declarat,  la începutul lunii august, că artistul urma să aducă monumentul la Bistriţa în data de 28 august, dar că întârzierile de execuţie nu îi puteau fi imputate în totalitate. „Nu s-au efectuat nişte plăţi de către primărie, la termenele prevăzute în contract, şi acest lucru a împiedicat execuţia. Banii au venit cu întârziere din cauză că bugetul a fost aprobat târziu”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Nu ne grăbim

Primarul Municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a spus, la fel ca şi la începutul lunii, că nu este nicio grabă. „Nu ne grăbim, că oricum nu îl dezvelim acum aşa că îl lăsăm pe artist să-l finiseze cum trebuie”, a declarat primarul.  Acesta a menţionat că monumentul este deja turnat, dar că artistul îi face ultimele retuşuri. Primarul nu a putut să indice cu precizie când anume vor putea bistriţenii să contemple Monumentul Eroilor. Între timp, soclul şi parcul unde urmează să fie amplasată imensa lumânare de bronz au fost deja amenajate.  Reamintim că monumentul a costat un milion de lei. 

14 tone de bronz


Atribuirea lucrării sculptorului Mircea Spătaru s-a realizat în urma unui concurs de proiecte organizat în 2008. Mircea Spataru este originar din Vaslui şi s-a născut în 27 iulie 1937. Este un sculptor, pictor şi ceramist român, precum şi profesor universitar. Este recunoscut pentru numeroasele lucrări de for public. A absolvit Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1962. A fost cadru didactic la Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca. În prezent, este rector al Universităţii Naţionale de Arte din Bucuresti. Monumentul de for public pe care îl execută pentru Bistriţa, dedicat eroilor neamului, are 8, 5 m înălţime şi cântăreşte aproximativ 14 tone.   

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite