Bistriţa : Monumentul Eroilor, la un pas de finalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Monumentul Eroilor, la un pas de finalizare
Bistriţa : Monumentul Eroilor, la un pas de finalizare

Primarul Ovidiu Creţu spune că Monumentul Eroilor va fi gata luna aceasta.Deşi finalizarea lucrării era prevăzută pentru luna iunie a acestui an, problemele de execuţie, dar şi lipsa banilor au dus la întârzieri

Mult-aşteptatul Monument al Eroilor va fi adus la Bistriţa în data de 28 august, cu două luni mai târziu decât termenul stabilit prin contractul semnat cu artistul Mircea Spătaru. Potrivit autorităţilor locale, lucrările nu au fost în grafic din cauza lipsei de bani. Cu toate că monumentul costă un milion de lei, artistul nu a primit decât 30 la sută din aceşti bani, în momentul semnării contractului. Restul de bani au fost trimişi cu întârziere, din cauza neadoptării bugetului la timp. Între timp, aleile şi soclul din Piaţa Petru Rareş, locul în care va fi amplasat monumentul, îşi aşteaptă statuia.

Monumentul Eroilor, finalizat la sfârşitul lunii

Lumânarea-gigant care va veghea în memoria eroilor în Bistriţa, va fi gata, cel mai probabil,  luna aceasta. Primarul Ovidiu Creţu spune că monumentul va fi inaugurat cu o ocazie specială, în toamna aceasta. „A fost o întârziere pentru că turnarea unor piese de bronz de dimensiunea aceasta durează destul de mult. Sculptorul a încercat să o toarne în Italia, nu s-a înţeles la preţ cu cei de acolo şi s-a reîntors în România. Aici e vorba de o lucrare de artă, nu poate fi gata numai aşa”, explică primarul. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti, declară că artistul a anunţat că monumentul va fi adus la Bistriţa în data de 28 august şi că întârzierile de execuţie nu pot fi imputate în totalitate lui Mircea Spătaru. „Nu s-au efectuat nişte plăţi de către primărie, la termenele prevăzute în contract, şi acest lucru a împiedicat execuţia. Banii au venit cu întârziere din cauză că bugetul a fost aprobat târziu”, spune purtătorul de cuvânt.

De ce n-au rămas banii la Bistriţa?

Atribuirea lucrării sculptorului Mircea Spătaru s-a realizat în urma unui concurs de proiecte organizat în 2008.
Dacă proiectul pentru Monumentul Erorilor ar fi fost câştigat de un artist din Bistriţa, o parte din bani ar fi rămas în bugetul local. Însă, alegerea lucrării a fost motivată din punct de vedere al valorii, susţin cei implicaţi în proiect. „Eu sunt pentru promovarea valorilor locale, dar cu condiţia să avem aceeaşi calitate. Dar, în momentul în care discuţi despre Mircea Spătaru, se pune altfel problema. El este rectorul rectorilor. Cred că este firesc ca, în cazul  unui  monument de asemenea anvergură, să te uiţi la nume”, explică primarul. De aceeaşi părere este şi Ioan Sbârciu, preşedintele Universităţii de Artp şi Design din Cluj-Napoca. „În primul rând, diferenţa dintre lucrări a fost detaşată. În al doilea rând, să ai în Bistriţa o lucrare de Spătaru, este ceva ieşit din comun. E vorba de un maestru”, spune Sbârciu. Însă, oamenii obişnuiţi sunt de altă părere. „Mie, personal nu îmi place. Din ce am văzut în machetă, e un fel de coloană care nu ştiu ce vrea să spună. Eu văd altfel monumentul eroilor, nu ca pe un par înfipt în mijlocul oraşului”, spune Cosmin Petre, un bistriţean de 32 de ani.

Ce păere aveţi despre acest monument al Bistriţei?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite