Bistriţa: Mobilier german pentru şcolile de la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Mobilier german pentru şcolile de la sat
Bistriţa: Mobilier german pentru şcolile de la sat

Şcolile rurale din Bistriţa-Năsăud se mobilează din donaţii nemţeşti. Este al cincilea an în care judeţul Kassel din Germania donează mobilier pentru şcolile din Bistriţa-Năsăud, judeţ înfrăţit

Un tir încărcat cu mobilier şcolar a sosit ieri la Căminul Cultural din Unirea, din partea Fundaţiei Intenationale Bildungs – und Sozialwerk e.V. din Germania. Acesta este destinat şcolilor din Bistriţa-Năsăud, aflate în zona de câmpie, care nu au fost prinse în niciun program naţional de reabilitare. Este al cincilea an când această fundaţie din Kassel, judeţ înfrăţit cu Bistriţa-Năsăud, donează mobilier pentru şcolile de aici, dar şi pentru spitale şi fundaţii sociale. Iniţiatorul acestor acţiuni este Heinrich Schnatmann, reprezentant al delegaţiei germane din judeţul Kassel şi preşedintele fundaţiei de acolo. Mobilierul a fost recepţionat de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Luca Iancu. „Este al patrulea transport din cele opt promise anul acesta. Factorul decizional este profesorul Heinrich Schnatmann, care a respectat ad literam tot ce a promis”, spune Luca Iancu.

Tot ce e gratis e binevenit

Ajutoarele nemţeşti au fost distribuite, începând cu anul 2004, la spitale, unităţi sociale şi şcoli. Astfel, în anii anteriori au primit mobilier şcolar mai multe şcoli din judeţ, printre care cele din Livezile, Sebiş, Telciu, Josenii Bârgăului, Salva, Matei şi altele, lucru care i-a mulţumit pe primarii acestor comune. „Da, am primit ceva de la nemţi. Ne-o prins bine, tot ce e gratis e bine venit. Mobilierul ăla a fost foarte util”, spune Gheorghe Onul, edilul din Salva. 

Ajutoare pentru şcoli şi spitale

Nici şcolile din municipiul Bistriţa nu au fost ignorate: Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Grupul Şcolar Sanitar şi Grupul Şcolar Forestier au fost mobilate de către nemţi. Centrul pentru Incluziune şi Şcoala „Lacrima”, destinate copiilor cu handicap psihic, au intrat şi ele în atenţia donatorilor din Kassel. Secţia de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean a primit, anul trecut, saltele şi pilote din partea aceloraşi donatori. Reprezentanţii din Kassel vor vizita anul acesta şi Centrul de Zi „Micul Prinţ” pentru copii cu autism. Vizita nemţilor se va încheia cu o deplasare la Mănăstirea Piatra Fântânele.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite