Mirela Năsăudean este „ambasadorul” lui Shakespeare la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadru didactic de  35 de ani, Mirela Năsăudean crede cu tărie că numai un om educat este om. Pentru ea, profesia de dascăl nu poate fi decât creativă pentru că se lucrează cu oameni, cu suflete.

Mirela Năsăudean este profesoară de limba şi literatura engleză la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa şi coordonatoarea trupei de teatru „Reb Club". Tatăl ei, care a fost timp de două decenii director de şcoală, i-a trezit pasiunea pentru profesia de dascăl. „Deşi părinţii vroiau să devin medic, eu am ales altceva. Nu regret alegerea făcută pentru că meseria aceasta mi-a oferit tot ce mi-aş fi putut dori şi am descoperit că ea nu poate fi decât creativă pentru că lucrezi cu oameni, cu suflete", spune Mirela Năsăudean.

Cariera didactică şi-a început-o în urmă cu 35 de ani. A lucrat cu specialişti din Corpul Păcii şi British Council în cadrul unor proiecte internaţionale şi, în 1990, a pus bazele unei trupe de teatru, „Reb Club", cu care a obţinut nenumărate premii la festivaluri naţionale şi internaţionale de teatru jucându-l pe Shakespeare. Distincţiile şi trofeele obţinute constituie o confirmare a muncii sale cu elevii, mai ales că „s-au bătut" cu cele mai bune trupe din ţară, instruite de actori profesionişti. Cu „Reb Club" a obţinut în această primăvară Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Teatru „Shakespeare's Heritage".

Foarte creativă, Mirela Năsăudean se inspiră din muzică, natură, costume. A căutat să fie mereu originală în tot ceea ce a pus în practică, fapt apreciat de juriile festivalelor la care a participat.

Le-a predat lecţia lui Shakespeare

Mirelei Năsăudean i-a plăcut dintotdeauna să facă teatru pe care-l vede drept o activitate provocatoare, stimulantă. „William Shakespeare este jucat peste tot, pe toate marile scene ale lumii. Este atât de versatil şi stimulant încât mă regăsesc în el. Dramaturgul a spus tot în materie de natură umană, iar să fac Shakespeare cu elevii e o adevărată provocare. Am încercat şi am reuşit să-l fac accesibil pe dramaturg tinerilor de 15 ani", adaugă profesoara.

Pe Shakespeare îl apreciază pentru că a creat după propriile reguli. „Nu a scris după canoanele vremii şi a ştiut să se lase provocat de viaţă", adaugă Mirela Năsăudean.

I-ar lua un interviu marelui dramaturg

Fascinată de puterea creatoare a lui Shakespeare, Mirela Năsăudean crede că, dacă ar fi fost contemporană cu acesta, i-ar fi luat un interviu. „L-aş întreba cum creează atât de multe cuvinte şi imagini poetice, cum reuşeşte să aibă atâta umor după ce a trecut prin cruda suferinţă a pierderii fiului. Le visează, le ghiceşte, cum le creează, cum?", este de părere dăscăliţa.

În acest an de învăţământ, 2010-2011, ultimul din cariera sa în învăţământ, ea vrea să scoată o antologie de teatru în limbile engleză, germană şi română. Acolo îşi vor găsi locul toate piesele de teatru puse în scenă în cei 20 de ani de „Reb Club".

ÎNTREBĂRI şi RĂSPUNSURI

Ce credeţi că le lipseşte românilor?

Omul din Bistriţa nu are cultul patrimoniului. În străinătate toţi îşi pun în valoare ce au, fie că e vorba de o clădire, fie că e vorba de o simplă cărămidă. Ştiu să-şi respecte trecutul. Pe clădiri au statui cu oameni simpli, cu cei care care au ridicat acele monumente istorice. Acest fapt arată ataşament faţă de oraşul în care trăiesc şi respect faţă de comunitate.

Care a fost lecţia cea mai important care le-aţi predate-o liceeniilor?

Am avut olimpici naţionali şi copii de top pe care i-am făcut conştienţi de propria lor valoare. I-am învăţat şi să se autodepăşească. Nu există nu pot. I-am învăţat să fie cei mai buni, indiferent de domeniul în care vor lucra pe viitor.

 PROFIL

Născută: 8 iunie 1952, Bistriţa

Studii: Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca

Familie: căsătorită, 3  băieţi

Ce-i place

Adoră călătoriile şi a văzut aproape toată Europa. Îi place în mod deosebit Marea Britanie datorită faptului că ştie să-şi pună în valoare cultura şi civilizaţia. "Mă regăsesc în tot ce are amprentă britanică", spune profesoara. Iubeşte muzica clasică, îndeosebi Chopin, din a cărui operă a interpretat piese în casa doamnei general Grigore Bălan din Bistriţa.

Ce nu-i place

Detestă răutatea, invidia şi orgoliul nemăsurat al unor oameni. Nu acceptă prostia, neglijenţa profesională şi superficialitatea de care unii dau dovadă din plin. Regretă că în şcoala românească nu se pune suficient accentul pe cultură şi creativitate. "Cum să descoperi talente la şcoală, dacă ele sunt de multe ori tratate indecent?", crede profesoara. Ei nu-i mai place că presa caută doar senzaţionalul şi nu promovează modele pozitive.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite