Bistriţa : Spaţii verzi pe banii Ministerului Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Spaţii verzi pe banii Ministerului Mediului
Bistriţa : Spaţii verzi pe banii Ministerului Mediului

Şase primării din Bistriţa-Năsăud împart 3 milioane de euro de la Fondul de Mediu.

Mai multe parcuri şi zone verzi vor fi amenajate cu bani gestionaţi de Ministerul Mediului, după ce şase primării din judeţ au aflat că au câştigat proiectele depuse. Administraţiile din Bistriţa, Năsăud, Sângeorz-Băi, Bistriţa-Bârgăului, Petru Rareş şi Runcu Salvei au aflat de două zile de pe site-ul ministerului că au fost desemnaţi câştigători şi aşteaptă cu înfrigurare publicarea anunţului în Monitorul Oficial.

Primăria Dumitra a dat tonul

Acest gen de finanţări care asigură o parte nerambursabilă de 90 de procente din valoarea unui proiect a fost demarată de Ministerul Mediului în urmă cu trei ani.  Atunci, Primăria Dumitra, o comună învecinată Bistriţei a reuşit să obţină 100 de mii de euro, după ce a depus proiectul chiar în ultima zi.”Am fost prima comună din Ardeal care a obţinut atunci bani de la Fondul de Mediu”, spune primarul Gheorghe Bălăjan. Cu banii primiţi primăria şi-a amenajat patru parcuri de joacă pentru copiii, unul pentru fiecare sat şi a plantat arbori ornamentali. Modelul de la Dumitra i-a mobilizat şi pe alţii, aşa că primăriile au început o adevărată competiţie pentru astfel de finanţări.
 
Parcul  „Casa Alba“ va costa 700 de milioane

Primăria Bistriţa a obţinut cei mai mulţi bani din cele şase proiecte de anul acesta, 653.000, potrivit informaţiilor date publicităţii de Ministerul Mediului. Potrivit directorului Liliana Coceşiu de la Primăria Bistriţa, proiectul depus viza amenajarea unui părculeţ într-o zonă dominată de astfalt, cunoscută de localnici sub numele de Casa Albă.  “ este vorba de spaţii verzi, locuri de joacă, stâlpi de iluminat, 25 de bănci, două cişmele“, explică directorul Coceşiu amploarea proiectului. Potrivit acesteia suma anunţată pe site-ul ministerului este mai mică decât valoarea proiectului depus iar municipalitatea aşteaptă încă informaţiile pe canalele oficiale.” Deocamdată nu ne-a anunţat nimeni că am câştigat”, spune directorul Coceşiu.

Comune harnice la proiecte

Tot părculeţ şi squaruri înverzite vor să facă şi administraţiile din Runcu –Salvei şi Bistriţa -Bârgăului.”Suntem fericiţi că am câştigat. Nu suntem la primul proiect”, spune Leon Hogiu, viceprimarul din Bistriţa-Bărgăului. În urmă cu trei zile Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest a anunţat semnarea  primului proiect pe Programul Operaţional Regional de către o primărie de comună. Primăria din Bistriţa-Bârgăului a semnat deja contractul de finanţare în valoare de 4,1 milioane de lei, din care 3,037 milioane este finanţare nerambursabilă, iar restul contribuţia proprie a comunei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite