Mina Buga alină sufletele bistriţenilor prin folclor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mina Buga
Mina Buga

Cunoscută mai mult în zona Banatului, Mina Buga este o cântăreaţă de muzică populară originară de pe Valea Bărgăului.

Mina Buga s-a întors la Bistriţa în urmă doi ani pentru că i-a fost dor de casă, dor pe care-l cânta în doinele sale. Cu un nume masculin, Mina, şi cu o mare încredere în forţele proprii, interpreta de muzică populară spune că, în viaţă, trebuie să-ţi creezi propriul drum şi să fii mereu original. „Cred că Dumnezeu mi-a dat un dar, acela de cânta pentru oameni. Simt că rolul meu e să alin sufletele prin cântec", este de părere Mina Buga.

Artista e mai cunoscută în zona Banatului decât acasă, la ea în judeţ. A locuit 23 de ani în Arad şi aşa cum mama ei îi cânta când era mică aşa şi ea îi fredona fiicei sale. „Îmi aduc aminte că mergeam cu părinţii la seceriş, iar atunci seceram cu mâna, şi ţin minte că mama ne cânta. Avea o voce aşa de frumoasă. Şi tata cânta, însă mai rar, el era mai sfios", spune Mina Buga.

Admiratoare a Lucreţiei Ciobanu

Bistriţeancă prin adopţie, Mina Buga povesteşte că a avut multe modele, printre care Valeria Peter-Predescu şi sibianca Lucreţia Ciobanu. Pe ultima obişnuia să o imite când era mică. Lua pălăria de paie a mamei şi îşi improviza un microfon din ce găsea prin casă şi cânta. „A fost foarte emoţionant momentul în care am cântat faţă în faţă cu doamna Lucreţia Ciobanu, la sala radio a Radiodifuziunii Române, la aniversarea unei cifre rotunde a cântăreţei sibience. Un moment extraordinar", mărturiseşte Mina.

Doina, cântec de căpătâi

A început să cânte acum 10 ani, după ce a avut norocul să o asculte cineva la un spectacol de colinde din Arad. A participat la concursuri de profil. La primele nu a avut prea mult succes, dar perseverentă cum e nu s-a descurajat şi a mers mai departe. Atunci pasiunea pentru viaţa la ţară, pentru ceea ce înseamnă ţăran autentic şi folclor s-a transformat în profesie. Mina Buga iubeşte doinele, despre care spune că sunt piesele de căpătâi ale unui interpret de muzică populară.

„Acolo se vede dacă un cântăreţ are voce, dacă poate duce o doină până la capăt şi reuşeşte să transmită mesajul doinei. Dacă o doină nu e bine cântată, ea plictiseşte şi mesajul nu ajunge la public", explică bistriţeanca. Ei îi place mult o doină din Banat care se numeşte „De-aş mai fi în satul meu", pe care o cânta când locuia în Arad pentru că îi amintea de casa natală din satul bârgăuan Strâmba.

Acum colaborează cu ansamblul folcloric bistriţean „Codrişorul" şi lucrează la al doilea album. „Numărul albumelor nu defineşte un artist, ci calitatea lor", adaugă interpreta. Pe viitor îşi doreşte să lucreze cu un ansamblu profesionist pentru că are multe de spus şi de arătat.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Apreciază tinerii muzica populară?

Unii, da, însă contează foarte mult şi educaţia primită în familie. Unii chiar ştiu să aprecieze un cântec popular şi ce înseamnă folclor autentic. Văd asta în ochii tinerilor care mă aplaudă la spectacole, la nunţi sau la botezuri.

PROFIL

Născută: 14 martie, Prundu Bârgăului

Studii: Facultatea de Ştiinţe Economice din Arad, Facultatea de Drept din Timişoara

Familie: căsătorită, doi copii

Ce-i place:

Adoră apa, arta şi sportul. Spune că sportul, muzica şi arta te fac mai ager la minte şi mai sociabil. „În gimnaziu făceam sanie de performaţă la Prundu Bârgăului. Am făcut parte din lotul naţional de sanie. Regret că acum se fac puţine ore de sport în şcoli", spune Mina Buga. Îi mai place să asculte multă muzică veche cântată de interpreţi precum Maria Tănase şi Maria Lătăreţu.

Ce nu-i place:

Detestă ipocrizia şi făţărnicia. Spune că îşi aminteşte cu regret acele momente de cumpănă în care unii pe care îi credea prieteni şi-au arătat adevărata faţă. Preferă să i se spună direct anumite lucruri, fără ocolişuri, indiferent cât ar durea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite