Mii de persoane participă la Serbările Bistriţei Medievale a căror temă e colonizarea Nosnerlandului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serbările Bistriţei Medievale are ca temă colonizarea Nosnerlandului
Serbările Bistriţei Medievale are ca temă colonizarea Nosnerlandului

Mii de persoane participă, în acest sfârşit de săptămână, la Bistriţa, la Serbările Medievale a căror temă istorică este colonizarea Nosnerlandului de către saşi şi marea invazie tătară de la 1241.

Serbările Bistriţei Medievale au început vineri seara cu lansarea cărţii "Îndreptar heraldic", de Florin Horvath, cunoscut pentru volumele cu subiect istoric "O lacrimă pentru Măria Sa", "Voievodul Albastru", "Un templier la Sarmizegetusa" sau "Legenda marelui Zalmoxis", potrivit Mediafax.

Horvath a vorbit despre cartea sa la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud unde a fost prezent un public numeros. Imediat după aceea, trupa maghiară Bordo Sarkany a interpretat melodii medievale pentru cei prezenţi şi a încântat publicul cu instrumente arhaice: cimpoaie, fluiere, ţiteră, darabană.
Luptătorii Gărzii de Bistriţa au făcut o demonstraţie de mânuire a armelor, iar domniţele de la grupul Nosa şi-au etalat rochiile şi au întregit atmosfera de antichitate cu o serie de dansuri medievale. Cei care au dorit să vadă cu ochii lor cu ce se luptau strămoşii au putut vizita colecţia de arme vechi a Muzeului Judeţean.

Vineri seara, pe pietonalul din centrul Bistriţei, Garda de Bistriţa s-a antrenat pentru apărarea cetăţii, susţinută de menestrelii de la Bordo Sarkany şi de dansatoare. Trupa Sirius a dat o reprezentaţie de jonglerii cu foc.

Sâmbătă, a fost pus în scenă momentul colonizării Nosnerlandului de către saşi şi marea invazie tătară de la 1241. Cei prezenţi sâmbătă după-amiază pe pietonal i-au putut vedea pe "saşi" sosind în Nosnerland şi instalându-şi tabăra. A fost momentul în care participanţii la serbări au putut afla cum a fost posibilă aşezarea saşilor în aceste ţinuturi şi care erau primele reguli sociale care guvernau viaţa lor aici. Alaiul "coloniştilor", precedat de o caleaşcă trasă de cai negri, a pornit de lângă statuia lui Andrei Mureşanu, a trecut prin Piaţa Mică şi s-a oprit pe pietonal. Întemeietorii şi-au trasat hotarele, vatra satului, şi s-au apucat de lucru pentru a construi localitatea care va purta în viitor numele Bistriţa.
Tot sâmbătă, ordinele de cavaleri din Mediaş, Bihor şi Sebeş şi-au instalat taberele în centrul vechi, unde şi-au lustruit armele, s-au antrenat şi au prezentat scene de luptă în ritmuri medievale. Schimburi de gardă, întreceri cavalereşti, costume de epocă, muzică medievală, lecţii de dans, teatru de stradă, toate au putut fi văzute la serbări.

Sâmbătă seara va susţine un concert Orthodox Celts (Serbia) şi va mai avea loc o procesiune cu torţe cu Nosa şi Garda de Bistriţa.

Duminică, va susţine un microrecital menestrelul Pat O'Mahoney (Anglia), va fi sfinţită replica din lemn a Cetăţii Bistriţa, va fi organizată finala concursului Domniţa Bistriţei, iar trupa Hara va susţine un concert. Tot duminică, e programat campionatul naţional al jocului medieval de strategie Carcassone în cadrul căruia jucătorii construiesc cu ajutorul pătratelor o întreagă reţea de oraşe, drumuri, pajişti şi mănăstiri.
Mai mult decât atât, fiecare jucător are la dispoziţie şapte supuşi care pot fi plasaţi ca tâlhari sau cavaleri, ţărani sau călugări, în aşa fel încât să aducă cât mai multe puncte. Festivalul se va încheia cu un spectacol cu foc. Serbările Bistriţei Medievale 2012 sunt organizate de Primăria municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal "George Coşbuc" şi de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite