Bistriţa: Portret/ Mihăilă Varvari, rapsodul din Lunca Ilvei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Mihăilă Varvari, rapsodul din Lunca Ilvei
Bistriţa: Portret/ Mihăilă Varvari, rapsodul din Lunca Ilvei

Un om mic de statură din Lunca Ilvei suflă din fluier ca nimeni altul. A ales drumul cântecului, din pricina singurătăţii. În ciuda numeroaselor premii obţinute la diverse festivaluri în ţară, unul dintre cei mai mari rapsozi ai judeţului nostru nu are, până în acest moment, nimic înregistrat.

Badea Mihăilă Varvari s-a născut în satul Lunca Ilvei, părinţii fiind ţărani simpli, destul de săraci. Nu a avut o viaţă uşoară, dar sufletul i-a fost mângâiat întotdeauna de instrumentele sale de suflat. S-a căsătorit cu Anuţa şi au trăit împreună 38 de ani. Anuţa l-a lăsat singur de mai bine de un deceniu. Badea Mihăilă Varvari a învins prejudecăţile şi în viaţa personală. S-a căsătorit cu o femeie care avea deja un copil, pe Alexandru. Alexandru a crescut şi a ajuns un om mare, este primarul Rodnei. Au fost opt fraţi la părinţi şi a avut o copilărie plină de neajunsuri şi cu greutăţi. Pentru a-şi ajuta familia, a început să muncească şi el. Şi acum îşi aminteşte de mama lui, care, la sfârşitul unei zile de muncă, întotdeauna doinea. „A fost un exemplu de mare însemnătate ca om“, afirmă  rapsodul. După moartea tatălui, a fost luat de un unchi al său, Oarcă Schelemente, şi dus la Poiana Cătunelelor. Acolo, badea Mihăilă şi-a petrecut şase ani din viaţă şi tot atunci unchiul l-a ajutat să deprindă taina fluierului.

Fluierul şi cătănia

Cursul vieţii i-a fost schimbat şi de anii petrecuţi în armată. „Am făcut trei ani de armată la Bârlad, artilerie grea. A fost greu, dar m-a disciplinat într-un anume fel“. Tot fluierul l-a ajutat să iasă din greutăţi şi în armată. După cătănie, a urmat un curs de calificare în Bucureşti şi apoi s-a întors pe meleagurile natale, să lucreze ca şi fochist la cazane cu aburi în Lunca Ilvei. A ştiut cât de preţioasă este munca, dar nu a renunţat la cântat.
Badea Mihăilă Varvari nu cunoaşte notele muzicale. Acurateţea interpretării sale i-a pus pe gânduri şi pe specialiştii de la Institutul de Etnografie şi Folclor, cărora nu le venea să creadă că sufleorul de instrumente din Ardeal nu are habar de nicio notă muzicală.

Nu a înregistrat nimic până acum

Recunoaşte că cel mai mare păcat al vieţii lui a fost băutura. „Tot neamul nostru o fost unul de băutori, dar niciodată n-am urcat băut pe scenă. Am pierdut mult din cauza băuturii“, spune, cu amărăciune, maestrul fluierelor. Are şi calităţi, însă. Ne spune că este sincer, adevărat şi bun cu cei din jur. Cel mai dureros lucru este că, nici până acum, badea Mihăilă nu are nimic înregistrat, cu toate că este unul dintre cei mai mari rapsozi în viaţă din judeţul nostru. Timpul nu mai are răbdare,  dar badea Mihăilă mai speră. Poate cineva de specialitate îl va ajuta, totuşi, să înregistreze ceva. Doar a adus atâtea premii şi diplome acasă! Până când dorinţa sa se va împlini, în căsuţa numărul 26 din Lunca Ilvei, badea Mihăilă Varvari încă mai aşteaptă pe cineva să îi facă să vibreze sufletul, ca odinioară, când alina dorul şi îndemna la petreceri.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vă trec zilele?

 M.V.: Mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora cinci şi ascult pe postul de radio public emisiunea „Antena satelor“. Fără muzică, nu pot, şi emisiunea începe la ora şase, iar peste zi mai lucrez la fluiere. În rest, mă lupt cu singurătatea. Am fost bântuit chiar de gânduri de sinucidere. M-au ajutat instrumentele să depăşesc momentul.

Cum aţi vrea să-şi amintească lumea de dumneavoastră?

M.V.: Le doresc viaţă lungă tuturor celor pe care i-am cunoscut, chiar dacă unora le-am stat în drum şi mulţi au hotărât să mă cunoască după placul lor, nu după caracterul şi firea mea. Am fost înconjurat de prieteni mulţi şi buni, dar mai ales la pahar. Când să mă ajute la greutăţi, îşi făceau spaimă, mă ocoleau; ce m-a întărit în momentele grele, a fost cântatul din fluier

Ce îi place


Îi place să citească, mai ales pildele din Biblie. Este mai împăcat cu sine însuţi când lucrează la instrumentele sale dragi. Se linişteşte doar pe scenă.

Ce nu-i place

Nu îi plac oamenii care îi intră în suflet, oamenii insistenţi. Îl supără acum o nenorocită de artroză care îi mai taie din cheful de lucru. Nu suportă singurătatea şi este trist că încep să îl părăsească prietenii lui dragi.

Profil

78 de ani, născut în satul Lunca Ilvei, judeţul Bistriţa-Năsăud


Educaţia,
Şcoala Profesională la Bucureşti

Experienţă,
Rapsod popular


Stare civilă,
Văduv

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite