Mihaela Tălpaş, tânăra care ţine discursuri în limba engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevă în clasa a XII-a C la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa, Mihaela Tălpaş este o tânără ambiţioasă şi inteligentă care iubeşte limba engleză, pasiune care i-a adus până acum nenumărate satisfacţii şi premii.

Mihaela este o persoană optimistă, mereu dornică să-şi depăşească propriile limite. Crede că are tot timpul ceva nou de învăţat de la cei din jur. „Sunt perfecţionistă, de aceea, de multe ori, am de suferit. Însă, micile lovituri mă fac să merg înainte cu capul sus", spune ea. Recent a avut curajul să participe pe ultima sută de metri la etapa naţională a unui concurs internaţional de discursuri în engleză (organizat de Uniunea Vorbitorilor de Limba Engleză din România împreună cu Ministerul Educaţiei), al cărui premiu era o excursie în Londra şi dreptul de a susţine un discurs în Parlamentul englez. Cum stăpâneşte extrem de bine limba engleză, competenţele ei lingvistice fiind atestate printr-un certificat Cambridge şi prin premii la olimpiada naţională de profil, nu i-a fost greu să vorbească pe limba lui Shakespeare. Mai dificil a fost, spune ea, să-şi controleze emoţiile pe care le are de fiecare dată când vorbeşte în public.

Discursul său a fost apreciat de juriul competiţiei cu premiul al III-lea, însă doar primii doi clasaţi pe ţară au plecat în Anglia. Prin speech-ul său, denumit sugestiv „Omul şi frunza", Mihaela a vrut să sublinieze importanţa legăturii dintre un întreg şi părţile sale componente.

Un fragment din discursul premiat

În speech-ul său, susţinut în faţa a 55 de alţi elevi talentaţi din toată ţara şi a unor profesori universitari, tânăra a adoptat o atitudine pozitivă legată de viitor. „Oamenii sunt preocupaţi atât de mult de ziua de mâine, încât de multe ori ajung să uite prezentul. Până la un punct, totul se explică prin dorinţa omului de a atinge perfecţiunea. Dacă în trecut aveam piramide, astăzi avem zgârie-nori. Dacă în trecut omul venera natura, astăzi o exploatează, o distruge. În acest context, unde este soluţia? În opinia mea, rezolvarea o găsim în noi înşine. Un copac fără frunze rămâne un copac, dar ce imagine fadă oferă! La fel este şi cu oamenii: o societate nu poate fi mai bună decât indivizii care o formează, iar progresul maselor se bazează pe acela al entităţilor", declară Mihaela.

Gânduri de viitor

Deşi, când era mică vroia să se facă medic chirurg şi diseca păpuşile sau arheolog şi căuta relicve prin grădina bunicilor de la Prundu Bârgăului, tânăra şi-a propus să urmeze cursurile Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca, să înveţe japoneza pentru că e fascinată de cărţile şi cultura niponă. Mai vrea să viziteze cât mai multe dintre ţările lumii, de pe listă nelipsind Africa.

Despre anii de liceu

Spune că anii de liceu petrecuţi la „Liviu Rebreanu" au reprezentat o adevărată provocare pentru că aici şi-a făcut prietenii noi şi a descoperit profesori deosebiţi care, înainte de toate, i-au predat lecţia omeniei. „Ne-au învăţat să fim oameni, ceea ce nu e deloc puţin. Este vorba de diriginta mea, Rodica Botezatu, şi de dascălii Rodica Coman, Tudorică Răchitan şi Vasile Naşcu", adaugă Mihaela. În plus, ea joacă şi în una dintre cele două trupe de teatru ale colegiului, „Drama Plus".

Întrebare şi răspuns

În ce crezi tu?

Cred că viaţa fiecărui om are un scop şi că trebuie să facem în aşa fel încât atunci când nu o să mai fim, cuiva să-i pară rău după noi.

Ce-i place

Mihaelei îi place să citească şi să se plimbe. Iubeşte natura, muntele, ieşirile cu prietenii.                               

Ce nu-i place

Nu-i plac găştile din cauza spiritului de turmă şi fiindcă este greu să te faci auzit într-un astfel de grup. Detestă indiferenţa şi ignoranţa oamenilor.

Profil  

Născută: 9 noiembrie 1990

Studii: Elevă în clasa a XII-a C bilingv a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu"   

Familie: nu are fraţi sau surori

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite