Bistriţa: Meteorologii zburători anunţă o iarnă geroasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Meteorologii zburători anunţă o iarnă geroasă
Bistriţa: Meteorologii zburători anunţă o iarnă geroasă

Albinele şi viespii prevestesc o iarnă geroasă şi cu multă zăpadă . Apicultorii din Bistriţa-Năsăud au observat că albinele au propolisat mai repede anul acesta, dar şi că au fost deranjaţi de o invazie de viespi, semne care prevestesc o iarnă grea.

Albinuţele au început să-şi închidă „etanş” stupii cu propolis – un excelent izolator şi dezinfectant natural. Din bătrâni, se ştie că atunci când albinele propolisează mai devreme, în timpul verii, e semn de  iarnă grea. Pentru albine, propolisul este o modalitate de păstra temperatura stupului şi de a ţine la distanţă bacteriile. 
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Bistriţa-Năsăud, Traian Andron, spune că albinele au un simţ aparte care le permite să prevadă vremea cu mult timp înaintea meteorologilor. Tot acesta susţine că, atunci când albinele propolisează de timpuriu şi se dispun în formă semicirculară pentru a depune mierea, se anunţă o iarnă geroasă şi cu multă zăpadă.

Anticipează vremea rea

Ioan Cămărăşan, un apicultor din Bistriţa şi-a deschis ieri stupii şi a observat că acestea se pregătesc intens pentru iarnă. În această perioadă, albinele au cam terminat culesul din flori şi au început pregătirile pentru anotimpul rece. Felul în care lucrează ele, este interpretat ca un semn ce anticipează cu mult înainte vremea. „Se ştie că albinele anticipează cum va fi vremea, şi mai ales vremea rea”, spune Cămărăşan. Tot un semn de vreme rea sunt şi viespile. Numărul mare de viespi pe timpul verii prevesteşte tot o vreme aspră. Iar anul acesta, apicultorul a cam avut de furcă cu viespii care i-au invadat cei 300 de stupi pe care îi are. „A fost invazie masivă de viespi”, spune el. Apicultorul arată cum viespii intră în coşniţele albinelor şi le mănâncă mierea. Aceştia sunt foarte greu de învins: deşi un viepse este atacat de câte cinci-şase albine, nu se dă bătut. 
 Apicultorul mai precizează că prevestirea vremii de către albine şi viespi este o superstiţie din bătrâni. Traian Andron, spune, însă, că observaţiile din bătrâni sunt întărite de către studii de specialitate.  Andron a studiat despre capacitatea albinelor de a prevesti vremea într-un tratat german, intitulat „Apicultura practică”.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite