Bistriţa: Portret/ Flaviu Meşter.De la catedră pe motocicletă
0
La şcoală îi învaţă pe copii despre reacţiile chimice, iar în timpul liber le pune ghidonul în mână amatorilor de sporturi extreme.
Flaviu Meşter este profesor de chimie–fizică la şcoala din localitatea Dumitriţa, iar în timpul liber îi pregăteşte pe amatorii de senzaţii tari secretele mersului pe motocicletă. De 11 ani după ce lasă catalogul din mână ia ghidonul motocicletei. S-a urcat prima dată pe motocicletă în 1992. Iar în 1993, după ce a urmat cursurile necesare şi şi-a luat permisul părinţii lui i-au făcut cadou o motocicletă rusească. „Îmi amintesc că mă întorceam cu trenul de la Cluj şi tata mi-a spus că mi-a cumpărat o motocicletă Minsk. Am ajuns acasă la ora 23.30, m-am dus în uscător şi am pornit-o. Am fost foarte bucuros. Am trecut după aceea de la motocicleta comunistă la alte modele” povesteşte instructorul.
Visul său, un Harley Davidson
Flaviu şi-a dorit din primul moment când s-a urcat pe motocicletă să ajungă să aibă un model de Harley Davidson. A încercat la un moment dat să-şi cumpere unul dar a pierdut banii. „Prima încercare de a cumpăra un Harley a eşuat. Mi-am strâns ceva bani şi pe vremea aceea era nebunia cu CARITAS-ul şi m-am gândit hai să încerc, era suficient să învârt bani odată şi mi-ar fi ajuns. M-am dus i-am scos şi m-au întrebat dacă vreau să îi mai bag odată şi i-am pierdut. Mi-am cumpărat mai târziu unul”, povesteşte acum, amuzat, Flaviu.
90% dintre motocicliştii bistriţeni i-au fost elevi
Flaviu a instruit până acum peste 700 de persoane, dar dintre aceştia aproximativ 100 sunt posesori de motocicletă şi practică motociclismul. Pe lângă faptul că i-a învăţat să conducă o motocicletă pe mulţi dintre ei i-a învăţat şi mersul pe bicicletă. „Pentru a putea să conduci o motocicletă trebuie să şti în primul rând să te ţii pe bicicletă. Am avut la instructaj tinere care până la 25 de ani nu s-au urcat pe o bicicletă, aşa că nu am avut altă soluţie decât să le învăţ prima dată să mergă pe bicicletă şi mai apoi pe motocicletă. Prietenii făceau mişto de mine pe tema asta dar asta e, trebuie să fiu sigur că îi învăţ bine”, povesteşte instructorul. I-a învăţat chiar şi pe foşti colegi de clasă tainele mersului pe motocicletă.
Le împărtăşeşte tuturor din expeienţa sa astfel încât să conştintizeze că trebuie să conducă preventiv şi să aibă ei grijă de ei pentru că scuza clasică a şoferilor este: „Nu te-am văzut!” Aceasta a fost şi motivul pentru care a renunţat să mai iasă în traficul urban cu motocicleta. „Am trecut peste etapa când motocicliştii ies în stradă să îi vadă gagicile. Mi-am luat un Enduro Cross şi mă duc pe dealuri singur şi liber, cât vreau, fără să mă pun foarte mult în pericol”, spune Flaviu.
Întrebări şi răspunsuri
Care e diferenţa dintre elevii de la şcoală şi cei din poligon?
F.M. Pe cei de la şcoală îi urmăresc doar un ciclu şi apoi rar mă mai întâlnesc cu ei, dar pe cei care vin să înveţe să se dea pe motocicletă, îi văd mai apoi în trafic, îmi dau seama cum au evoluat, în plus cu mulţi dintre ei rămân prieten. Tot timpul ne întâlnim şi ne salutăm, salut specific al motocicliştilor este ridicatul piciorului.
Cât de riscant este traficul pentru motociclişti?
F.M. Este riscant. Totdeauna îmi învăţ elevii condusul preventiv. Dar până la urmă pentru motocicliştii care merg pe stradă e ca un joc, fie îl pierd, fie îl câştigă.
Ce-i place
Instructorului îi plac foarte mult câinii, are acasă doi. „Îmi place să îmi petrec timpul liber cu fiul meu, împărtăşim aceeaşi pasiune şi e foarte frumos”, spune Flaviu
Ce nu-i place
Instructorului nu-i plac birocraţia şi politica şi este foarte deranjat de poluare.
Profil
NĂSCUT: 3 iunie 1971, Bistriţa
EDUCAŢIE: Facultatea de chimie şi inginerie chimică
EXPERIENŢĂ: profesor de chimie, instructor moto
FAMILIE: Căsătorit, un copil.