Merele bistriţene, multe dar cam scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercinaţii spun că merele bistriţene au preţuri piperate
Comercinaţii spun că merele bistriţene au preţuri piperate

După un an în care recolta de piersici şi caişi a fost distrusă de îngheţ, iar cireşele sunt mai puţine cu 20 la sută, toamna aduce mere din belşulg. Producătorii din judeţ au început mai repede culesul, însă merele nu mai au gustul de altădată şi au preţuri piperate

Vremea rea a cam stricat calitatea merelor anul acesta, deşi nu a afectat prea mult cantitatea acestora. Marii produccători şi engross-işti  bistriţeni spun că recoltele vor fi destul de bune, însă, pe mesele din oraş, merele ajung tot la un  preţ dublu decât în depozit.

Multe mere, dar nu aşa de bune

Producţia de mere a Staţiunii Cercetare şi Dezvoltare Pomicole Bistriţa-Năsăud va fi mai mare anul acesta faţă de 2009. Directorul staţiunii, Ioan Platon, spune că, din punct de vedere cantitativ, producţia va fi bună, însă nu şi calitativ. „Soiurile de mere mai sensibile precum Golden Delicios, Starkinson şi Jonathan au avut de suferit. La acestea estimăm să avem o producţie de 30-40%. În schimb, la soiuri precum Aura, Auriu de Bistriţa, soiul Generos de Voineşti şi soiul străin Florina ne aşteptăm la o producţie de 90%", explică directorul Staţiunii. Culesul merelor a început mai repede decât în alţi ani. Platon mai spune că, din cauza temperaturilor înregistrate în acest an, merele au ajuns mai repede la maturitate, de aceea culesul lor a început de la 1 septembrie, nu de la 15 septembrie ca în fiecare an. La Pombis, unul dintre cei mai mari cultivatori de mere din judeţ, preţul de pornire al unui kilogram de mere este de 1,5 lei. „ Merele pe care le vindem în piaţă vor costa 1,5 lei kilogramul, iar cei care vor cumpăra cantităţi mai mari,  vor plăti în jur de 1,24 lei  pe kilogramul de mere", spune Aurel Onigaş, directorul societăţii Pombis.

În piaţă, merele costă 2 lei

Comercinaţii din piaţa Decebal spun că sunt obligaţi să vândă merele mai scump, pentru că preţurile de pornire sunt ridicate. „La preţul din depozit mai adaugăm cheltuielile de transport şi preţul de licitaţie pentru masa din piaţă, iar merele le vindem la 2 lei kilogramul, cât de cât accesibil. Oricum, anul trecut, merele golden, de exemplu, costau 2,5 lei", spune Elena Moldovan, un comericant din piaţa Decebal. Cei care vor să cumpere merele mai ieftin pot aplea la depozite, unde patronii negociază preţurile. „De-abia am început uclesul, însă am adunat în jur de 800 de tone şi sperăm să ajungem la mai mult. Noi avem un depozit în comuna Cetate, iar merele le vindem în funcţie de mărime, la preţuri de la 1 leu plus TVA, la 1,5 lei plus TVA", spune şi Nicolae Moldovan, un engross-ist la Sc Miro.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite