Bistriţa: Medicii de familie sunt aproape de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Medicii de familie sunt aproape de faliment
Bistriţa: Medicii de familie sunt aproape de faliment

Acestora nu li s-au decontat decât jumătate din cheltuielile pe luna trecută. Medicii de familie ameninţă cu procese dacă nu vor primi restul bani în  decursul a zece zile

Asociaţia Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud a depus, ieri dimineaţă, la sediul CJAS, o notificare prin care cerea casei de asigurări ca, în termen de 10 zile, să deconteze restul de bani pentru serviciile medicale asigurate de medicii de familie  în luna iunie. Măsura vine ca urmare a nerespectării prevederilor din contractul-cadru semnat cu CJAS  şi periclitează activitatea celor 141 de cabinete de medici de familie din judeţ, care nu mai au bani să plătească cheltuielile curente şi salariile personalului angajat.

Banii au ajuns cu întârziere

Potrivit preşedintelului Asociaţei Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud, Niculina Rus, medicii bistriţeni nu şi-au primit decât jumătate din banii pe care CJAS trebuia să îi decontete către fiecare dintre cele 141 de cabinete medicale din judeţ. „Conform contractului semnat cu CJAS, plta pentru serviciile medicale asigurate de cabinetele medicilor de familie în luna iunie trebuia onorată în data de 20 iulie. Abia în 26 iulie s-au efectuat decontările şi banii nu au fost decât pe jumătate. Ieri am depus o notificarela CJAS şi am precizat că vom recurge şi la instanţă pentru a rezolva problema. În situaţia dată, suntem aproape de faliment, pentru că mai bine de jumătate din banii primiţi de la CJAS merg pe plata salariilor personalului angajat  şi a cheltuielor de întreţinere a cabinetelor de familie. Doar 20-30% din aceşti bani sunt efectiv salariile medicilor de familie”, explică Niculina Rus. Aceasta adaugă că situaţii asemănătoare sunt şi în alte judeţe şi că, dacă problema nu se va soluţiona, protestele vor fi organizate la nivel naţional.

CJAS nu a primit toţi banii ceruţi

În replică, purtătorul de cuvânt al CJAS Bistriţa-Năsăud, Oana Bodor, spune că instituţia pe care o reprezintă a cerut Casei Naţionale de Sănătate deconturi întregi pentru luna iunie. „Noi am solicitat suma de 1.194.612 lei, pentru plata serviciilor medicilor de familie, dar am primit doar 603.667 de lei. Doar atât a vizat Ministerul Finanţelor. Ni s-a mai spus că restul sumei va fi livrată, cel mai probabil, la începutul lunii august”, declară Oana Bodor. Întrebată despre situaţii asemănătoare la alţi furnizori cu care CJAS are încheiate contracte, Oana Bodor a precizat că medicii de familie sunt singurii în această situaţie, deocamdată.

În ciuda conflictului dintre medicii de familie şi CJAS, pacienţii nu au motive de îngrijorare, cel puţin deocamdată. Niculina Rus spune că activitatea cabinetelor se va desfăşura normal. „Încă aşteptem expirarea termenului de zece zile, apoi putem recurge şi la măsuri mai drastice”, spune preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite