Medici bistriţeni arată cartonaşul roşu CJAS-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei au notificat Casa Asigurărilor de Sănătate că nu vor semna contractul cadru pe 2011-2012 În timp ce conducerea CJAS susţine că medicii vor ceda unul câte unul, doctorii spun că nu se vor lăsa intimidaţi

Medicii de familie din Bistriţa-Năsăud au notificat ieri Casa Asigurărilor de Sănătate  Bistriţa-Năsăud (CJAS) că nu vor semna contractul cadru din acest an. Contractul cadru, ale căror norme de aplicare urmează să apară de pe o zi pe alta în Monitorul Oficial, este valabil atât pe 2011 cât şi pe 2012, un motiv în plus de revoltă pentru medicii bistriţeni: „Nu putem semna un contract pe doi ani consecutivi, asemenea unui CEC în alb fără a ştii ce buget este alocat anul viitor.  Am constatat apoi că semnarea unei asemenea convenţii aduce grave prejudicii de ordin material şi moral profesiei noastre  precum şi intereselor materiale si morale ale pacienţilor", spune Niculina Rus, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud. Medicii sunt nemulţumiţi de limitarea consultaţiilor la 20 zilnic, ceea ce, potrivit calculelor lor ar face ca un pacient cronic să poată beneficia de consult şi medicamente doar odată la trei luni. Medicii reclamă şi reducerea drastic a punctului per capita, bugetul orientativ de medicamente dar şi obligativitatea de a lucra în centrele de permanenţă sub rezerva penalizării lor drastice. În plus cheltuielile pe care trebuie să le suporte odată cu noile carduri de sănătate, este un alt motiv pentru care cei 132 de medici de familie din Bistriţa-Năsăud refuză semnarea contractului.

CJAS spune că medicii vor ceda

Preşedintele CJAS Bistriţa-Năsăud, Szekely Vilhelm a primit notificarea medicilor dar nu crede că aceştia îşi vor duce ameninţarea la bun sfârşit: Aşa se întâmplă în fiecare an, înainte de semnarea contractului, însă în cele din urmă semnează. La început vin zece , apoi alţii zece medici, iar cei mai vocali rămân la final, dar semnează şi ei", este convins preşedintele CJAS. El spune şi că degeaba au trimis notificare la Bistriţa, pentru că negocierile se poartă în altă parte: „Degeaba vin la noi, că noi, este absolut inutil, negocierile se pot purta doar la Bucureşti", explică Szekely Vilhelm. El nu vede niviun inconvenient în faptul că contractul este în premieră multianual„şi bugetul Uniunii Europene este multianual şi nu este o problemă", explică preşedintele CJAS. În privinţa centrelor de permanenţă oficialul CJAS spune că judeţul este printre cele trei din ţară care nu au asemenea centre şi că este firesc să fie penalizaţi medicii care nu vor să participe.

Medicii se bazează anul acesta pe Patronat

Medicii bistriţeni susţin însă că de data aceasta nu vor mai ceda, deoarece noul contract îi trimite direct în faliment. Hotărârea doctorilor  este susţinută şi de noul Patronat al medicilor de familiei, înfiinţat recent, şi pe care l-au împuternicit să poarte negocieri: „Suntem hotărâţi să nu semnăm nimic. Unii cred că glumim, dar nu glumim. Vrem soluţii concretecare să nu îngroape medicina de familie ", spune doctoral Gabi Muntean, şeful Patronatului Medicilor de Familie Bistriţa-Năsăud.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite