Mărturii despre satele care mor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Treizeci şi trei de fotografii selectate din mii de instantanee surprind ce a mai rămas tradiţional în satele din judeţ.Expoziţia „Mărturii" prezentată la Art Galeria a fost comandată de Centrul Creaţiei Populare şi realizată de şase artişti fotografi din toată ţara

Şase fotografi ai cluburilor din întreaga ţară au realizat în vara anului trecut mii de fotografii în satele din Bistriţa-Năsăud, în cadrul unei tabere care trebuia să exploreze patrimoniul etnografic al judeţului. Fotografiile, comandate  de Centrul Judeţean al Creaţiei şi Culturii Populare, organizatorul taberei, au intrat în arhivele instituţiei. Cele mai sugestive instantanee au fost însă selectate şi sunt expuse într-o expoziţie intitulată „Mărturii". Vernisată joi seara, expoziţia rămâne pe simeze trei săptămâni la „Art Galeria".

Văltori de pe Bârgău şi case în ruină

Selecţia de fotografii, grupată sub genericul  „Mărturii" a pornit de la ideea că satul românesc moare puţin câte puţin. De la vâltorile de pe Bârgău, ruinele Castelului Teleki din Posmuş şi până la casele dărâmate de pe Ilve, expoziţia fotografică este o călătorie în sine: „în zece ani puţine dintre cele surprinse pe peliculă vor mai rămâne aşa, iar atunci aceste fotografii vor fi imagini-document" spune Toni Pal, preşedintele fotoclubului Axxa, unul dintre organizatorii expoziţiei. Dincolo de imaginile document, organizatorii au vrut să arate că, satul românesc rămâne pitoresc: „spaţiul rural  nu şi-a pierdut farmecul, chiar dacă termopanele sunt acum la tot pasul",  mai spune Toni Pal. Instantaneele de la Art Galeria surprind arhitectura rurală veche dar şi nouă din Runcu Salvei, Ocniţa, Posmuş, Ilva-Mare şi zona Bârgăului. Expoziţia poate fi vizitată în cursul săptămânii de la ora 17,00 la 20, 00, iar sâmbătă şi duminica programul este de la 11,00 la 17,00. Intrarea este liberă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite