Mărţişorul aduce şomajul la CFR Marfă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
54 de angajaţi CFR vor fi disponibilizaţi luna aceasta
54 de angajaţi CFR vor fi disponibilizaţi luna aceasta

54 de angajaţi ai secţiei CFR Marfă, cu domiciul în judeţ, sunt disponibilizaţi de sâmbătă. Cei mai mulţi dintre ei au trecut de vârsta de 40 de ani şi au o vechime în domeniu de două decenii.

Prima zi de primăvară le-a adus celor peste 50 de angajaţi bistriţeni în structurile secţiilor de Marfă ale Regionalei CFR Cluj un preaviz de concediere. Restructurările de personal din sistemul CFR îi lasă pe cei vizaţi cu şanse minime de a se angaja pe acelaşi post şi cu mari dificultăţi de reconvertire profesională. 

Şomeri din 6 martie

Perioada de preaviz expiră sâmbătă, când 54 de bistriţeni vor îngroşa numărul şomerilor din judeţ. Patru dintre aceştia sunt angajaţi la secţia Marfă Bistriţa, restul de 50 fiind repartizaţi în secţiile din Ilva-Mică, Dej Triaj, Beclean sau Vişeu. „Din 17 angajaţi am rămas 13. Majoritatea celor care au fost disponibilizaţi au lucrat de 20 de ani aici şi toţi au peste 40 de ani", spune Emil Chereja, şeful Staţiei Marfă Bistriţa Nord. Acesta adaugă că foştii angajaţi nu au nicio şansă să lucreze pe aceleşi posturi. „Oamenii sunt specializaţi în funcţii specifice Căilor Ferate, care nu au corespondent în alte domenii. Oamenii aceştia nu mai au ce lucra cu pregătirea lor, doar dacă învaţă altceva. Ori, la vârsta lor, e destul de greu", crede Chereja.

Oamenii sunt descumpăniţi

Nicolae Arieşan are 49 de ani dintre care 20 i-a petrecut ca angajat la CFR Marfă Bistriţa pe postul de magazioner. Omul crede că disponibilizările nu vor soluţiona problemele din CFR şi spune că îi va fi greu să o ia de la capăt. „Făceam evidenţa la vagoane, până să fiu dat afară. Îmi va fi greu să mă recalific şi mie şi colegilor mei. Criteriile de selecţie au fost logice, pe undeva, întocmirea listei parcă a fost făcută cu susul în jos.Aproape toţi colegii au avut obiecţii la semnarea preavizelor", spune omul, resemnat.

Plăţi în funcţie de vechime

Potrivit unei ordonanţe emise de Guvern, angajaţi disponibilizaţi vor primi ajutorul de şomaj în funcţie de vechime, pe perioade cuprinse între 12 şi 15 luni. După încheierea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, aceştia vor primi lunar un venit de completare care nu poate depăşi suma de 1.300 de lei. În secţia CFR Marfă Bistriţa lucrează sub 10 la sută din angajaţii CFR Bistriţa Nord. Aceştia au realizat anul trecut venituri de aproape 12 mii de lei.

La nivel naţional, Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu a dispus reorganizări de personal pe toate structurile CFR, încă de anul trecut. În toată ţara, pe secţiile de Marfă, 6.400 de angajaţ vor rămâne fără loc de muncă luna aceasta.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite