Bistriţa: Portret/ Răzvan Martin, halterofil de talie mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai buni halterofili antrenaţi la Bistriţa. La doar 17 ani, a câştigat, anul acesta, medalia de bronz la Campionatul Mondial de haltere. Răzvan Martin este şi unul dintre cei mai iubiţi elevi ai antrenorului Mugur Saranciuc.

Este cunoscut ca un sportiv disciplinat, de un calm ieşit din comun, dar şi foarte tăcut. Acesta este foarte ataşat de clubul sportiv la care se antrenează şi de profesorul său, în special, fiindcă i-a lipsit şansa de a fi crescut de părinţi. Tatăl său a murit acum mai bine de zece ani, iar despre mamă nu prea deschide subiectul. Se află sub tutela unor unchi, dar adevărata sa familie este la clubul sportiv, pentru că aici a avut cele mai multe satisfacţii. „El a fost înconjurat de dragoste şi de familia mea şi îl consider  un nepot. Toată lumea ţine foarte mult la Răzvan şi ne punem mari speranţe în el”, spune Saranciuc. 

Face sport de la şase ani

Răzvan a început primele antrenamente la şase ani. Însă, la nouă ani s-a pus mai serios pe treabă. Cum au fost primele antrenamente? „Frumoase şi uşoare. Lucram numai cu greutăţi mici. În primii doi  trei ani nu mă aşteptam la asemenea performanţe”, spune Răzvan. Cu timpul, a reuşit să ridice greutăţi tot mai mari şi să doboare record după record. La 50 de kg ridica de două ori greutatea sa. La 11 ani, a fost pentru prima dată campion naţional. La 14 ani, era deja campion european. Victoria care i-a dat cel mai mult curaj a fost în 2006, la Campionatul European de Juniori 2, când a luat medalia de aur. În 2007 a participat la campionatele mondiale de seniori, el fiind cadet. În acelaşi an, a avut şi o dezamăgire, la Campionatul European din Suedia: a fost surclasat din cauza unei diferenţe de greutate de 20 de gr.

A fost la Olimpiada de la Beijing

În 2008, Răzvan a fost la Olimpiada de la Beijing. „A fost o Olimpiadă la care echipa ţării noastre a participat cu un lot foart tânăr”, precizează Saranciuc. Cât despre campionatele  mondiale, cel de anul acesta este al treilea pentru Răzvan, şi cel mai bun. În 2007 a luat locurile 4 şi 6  la Praga, în 2008 locul 5 în Columbia, iar anul acesta a reuşit să cucerească podiumul, obţinând medalia de bronz la Bucureşti. Performanţele sale îl clasifică printre cei mai buni elevi ai lui Saranciuc, stând alături de Mărioara Munteanu, Szasz Kalman, Marius Mureşan şi alţii. Cu el, antrenorul speră să-şi menţină supremaţia pe judeţ, elevii săi fiind mai tot timpul pe locul întâi, pe toate ramurile de sport. De altfel, Răzvan Martin este anul acseta printre primii trei cei mai buni halteorfili din ţară. Visul lui este să ia aurul la mondiale, dar şi un loc victorios la Jocurile Olimpice. 

Întrebări şi răspunsuri

Ce sacrificii ai făcut pentru a face performanţă?

Sacrificii sunt foarte multe. Pregătire continuă... fără pauze. Nici măcar în perioada sărbătorilor nu sunt pauze. Cel mai greu e cu menţinerea greutăţii. Dacă la un concurs sunt rezultate egale, câştigă cel mai uşor. Şi poţi să pierzi uneori la o diferenţă foarte mică.

Te-ai gândit vreodată să renunţi?

Da, e greu, dar una zici şi alta faci. Când te doare ceva, zici , gata, nu mai fac nimic, mă duc acasă. Dar ajungi în cameră şi într-o oră uiţi totul. Mai ales dacă ai un organism puternic şi te refaci foarte repede.    

Ce-i place

Îi place să se odihnească, deşi nu prea îşi permite acest lux. Agreează plimbările şi muzică. Laptopul este un lucru care nu îi lipseşte din bagaj când pleacă în cantonament.

Ce nu-i place?

Nu-i plac violenţa şi nu este el omul care să se implice în conflicte. De asemenea, nu-i place să cheltuie banii şi şi-a făcut deja economii.

Profil personal

NĂSCUT

22 decembrie 1991, la Cluj

EDUCAŢIE

Grupul Şcolar Forestier, Bistriţa

EXPERIENŢĂ

Campion mondial la haltere

FAMILIE

Are un frate 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite