Marius Berbecar este campionul de la paralele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este campion naţional şi internaţional la paralele şi la 25 de ani se pregăteşte pentru o nouă Olimpiadă. A muncit din greu de mic şi spune că gimnastica este un sport care depinde de fiecare secundă.

Marius Berbecar  a mers pentru prima dată la sala de gimnastică la vârsta de şase ani. „Părinţii mei s-au gândit că ar fi bine să practic un sport aşa că m-au dus la gimnastică şi iată-mă că acum, după 18 ani, tot asta fac" povesteşte gimnastul cu zâmbetul pe buze. În cei 18 ani de gimnastică a avut parte de bucurii, dar şi de greutăţi, dar mai ales de foarte multă muncă. „Am învăţat de mic ce înseamnă greutăţile. La vârsta de 13 sau 14 ani am plecat de acasă. De atunci a trebuit să mă descurc singur, fără mama , fără tata, fără nimeni. Dacă am căzut, m-am ridicat singur fără ajutor. E greu dar şi frumos ", deapănă amintiri Marius.

Pe când ceilalţi copii se jucau cu maşinuţele, Marius deja muncea cel puţin  şase ore pe zi. A trăit de când se ştie după un program strict. „Nu m-a obligat nimeni să fac nimic. Nu trebuie să fac antrenament dacă nu vreau. Există libertate, dar dacă nu îţi respecţi programul, tot tu eşti cel care are de pierdut. E munca ta şi în primul rând trebuie să te respecţi pe tine însuţi. Gimnastica e un sport greu, dacă nu eşti atent o fracţiune de secundă, se poate nărui totul. Te accidentezi şi totul se termină acolo".

De la 14 ani Marius a intrat în lotul naţional de junior şi odată acest moment a început să câştige multe competiţii naţionale şi internaţionale. A adunat o sumedenie de medalii, atât de multe, încât le-a uitat şirul. „Când am câştigat prima medalie am fost foarte fericit, eram destul de mic, pentru mine a fost ceva extraordinar. Acum nu mai contează atât de mult medaliile. Am alte priorităţi, am deja o vârstă şi nu ştiu să fac altceva decât gimnastică. Trebuie să mă gândesc la viitor şi e trist, dar totul se rezumă la bani. Nu pot să mă plâng, deocamdată am tot ce îmi trebuie dar nu reuşesc să economisesc nimic, ceea ce mă face să îmi reconsider opţiunile", mai spune gimnastul.

Pregătiri pentru Olimpiada de la Londra

Marius a început deja să se pregătească pentru următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, care va avea loc la Londra. „ În următorii doi ani o să îmi concentrez atenţia pe Olimpiadă. Vreau ca lucrurile să evolueze bine. În funcţie de ce se întâmplă în aceşti doi ani în care îmi propun să lupt , voi lua o decizie. După jocuri o să am 27 de ani, deja e o vârstă destul de înaintată. Nu ştiu dacă o să rămân în gimnastică, deşi îmi place foarte mult. Aşa cum am spus, totul se învârte în jurul banilor în zilele noastre şi totuşi la vârsta de 27 de ani nu mă pot întoarce acasă la părinţi să mă înteţină. Dacă nu îmi ies planurile cel mai probabil o să renunţ şi o să fac altceva " mai spune Marius.

Ce-i place

Marius este un pescar amator foarte priceput şi mersul la pescuit îl relaxează. Îi plac filmele şi muzica, iar când antrenamentele îi permit, preferă să meargă la munte.

Ce nu-i place

Detestă minciuna  şi crede că aceasta nu e preferabilă adevărului, indiferent de circumstanţe. „Există şi lucruri care nu-mi plac dar în principiu încerc să mă adaptez la orice. Nu-mi place să fiu minţit, prefer adevărul decât o minciună înfrumuseţată" spune gimnastul.

Întrebare şi raspuns

 Ce ar trebui să se întâmple în sportul românesc?

M.B. În primul rând ar trebui să se dea mai multă atenţie sportului. Eu unul cred că din rău o să mergă mai rău. În România performanţele sportive nu mai sunt apreciate de mult şi noi sportivii ne-am obişnuit cu asta. Chiar nu cred că se va schimba vreodată ceva.

Profil

Născut : 15 mai 1985

Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

Familie: O soră

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite