Marius Aldea este constructorul radioamator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Aldea conduce clubul judeţean de radioamatorism, iar de la staţia sa din incinta Clubului Sportiv Municipal Bistriţa vorbeşte în engleză cu radioamatori de pe întreg globul.

Bistriţeanul Marius Aldea are o pasiune aparte: radioamatorismul. A aflat prima dată de radio din prima clasă de liceu, absolvit la Cluj-Napoca. Un profesor le-a spus elevilor că se pot înscrie într-un club de radioamatori şi îşi pot însuşi multe deprinderi tehnice. La cei 16 ani pe care îi avea, Marius Aldea a mers la un astfel de curs şi, părându-i-se interesant, s-a întors. A „prins" microbul, a învăţat „alfabetul" radioamatorilor, iar când venea acasă, la Bistriţa, în weekenduri şi în vacanţe, mergea la clubul de profil din cadrul Palatului Copiilor.

Acolo l-a întâlnit pe Emil Popp, de la care a învăţat foarte multe. „Emil Popp a fost sufletul radioamatorismului din judeţ. Era foarte pasionat şi ne-a transmis şi nouă această patimă pentru radio", povesteşte bistriţeanul. El mai aprecia la profesorul său faptul că ştia foarte multe despre radio deşi nu era de specialitate.

„Astfel am aflat şi eu că radioamatorismul este şi un sport, iar ca orice sport nu poate fi practicat fără o minimă pregătire, perseverenţă şi seriozitate. Avem competiţii naţionale şi internaţionale. În clasamentul mondial, ţara noastră este, de regulă pe locul al II-lea sau al III-lea. Pe prima poziţie sunt ruşii. Sunt mulţi radioamatori acolo, dar şi buni", explică Marius Aldea.  

Bistriţa are campioni la radioamatorism

Pasionatul îşi aduce aminte cu drag de prima sa „conversaţie". „Era în 1994. Aveam emoţii foarte mari. Ştiu că atunci am vorbit cu un alt radioamator din ţară, m-am prezentat, adică mi-am spus codul, YO5 AM. Noi nu folosim nume, ci coduri, iar mesajele noastre pe undele radio sunt scurte şi la obiect", afirmă bistriţeanul.

Clubul bistriţean de radioamatorism s-a înfiinţat în 1992, iar Marius Aldea îl conduce din 1999. Are staţie de emisie-recepţie şi aparatură performantă. Clubul este o secţie în cadrul Clubul Sportiv Municipal Bistriţa. Aldea este foarte încântat că Bistriţa ocupă un loc bun în topul cluburilor de profil din ţară. „Am avut în 2005 o vicecampioană mondială din Bistriţa, Daniela Manea, dar şi un maestru al sportului, Mircea Crişan", spune Marius Aldea.

Urmăreşte o „insulă" din Antarctida

Pentru el, radioamatorismul este un mod mult mai complex de a comunica cu oameni din toată lumea decât internetul sau Messengerul. „În lume sunt câteva insule neexplorate de radioamatori, adică spaţii de unde nu emite nimeni. Pe o astfel de insulă a sosit recent o echipă de vreo 20 de pasionaţi din SUA, Canada şi Germania. După-amiaza merge pe la club ca să afle veşti. „E extraordinar să auzi pe cineva de la o astfel de distanţă", crede Aldea. Ca să fii radioamator trebuie să fii agil, să ai ureche muzicală şi să ştii limba engleză.

Bistriţeanul regretă că, după 1989, tot mai puţini tineri sunt atraşi de radioamatorism. S-a gândit să facă demonstraţii practice în şcoli, la copiii din clasele primare, ca să aducă noi membri în club.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ce aparatură folosiţi?

În radioamatorism, aparatura este una cu totul specială. Este şi foarte scumpă. O staţie de emisie-recepţie constă şi 4400 de euro. Ca să emiţi ai neapărat nevoie şi de o antenă, care nici ea nu e prea ieftină.

 PROFIL

Născut: 24 noiembrie 1956, Luduş, judeţul Mureş

Studii: Liceul Industrial de Radiocomunicaţii Cluj-Napoca

Familie: căsătorit, două fiice şi o nepoată de 6 ani, Yasmine

Ce-i place:

Cea mai exotică vacanţă a sa a fost cea de anul trecut petrecută la Palma de Mallorca, unde locuieşte fiica sa. „Mi-au plăcut spaniolii. Sunt oameni calmi, binevoitori", zice Marius Aldea. Bistriţeanul mai îndrăgeşte drumeţiile pe munte, unde se desfăşoară şi unele concursuri naţionale de radioamatori.

Ce nu-i place:

Detestă delăsarea şi minciuna. Radioamatorul regretă că nu are un sediu ferit de „zgomotul industrial", cum numesc radioamatorii zgomotul de fundal pe care îl aud când emit. „E vorba de acel vis al faraonului cum îi zicem noi, radioamatorii. Când emitem ne dorim să nu mai auzim alte zgomote în fundal", explică Marius Aldea. 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite