Maria Vântu este liderul filialei sindicale „Spiru Haret“ Bistriţa-Năsăud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învăţătoarea Maria Vântu din localitatea Tiha Bârgăului a înfiinţat, în vară, cea de-a doua organizaţie sindicală pentru dascălii din judeţ.

De copilă îşi admira o mătuşă de-a mamei, profesoară de biologie. Îi plăcea felul ei de a fi, atitudinea, comportamentul cu elevii, tot.  „Mereu îi ziceam mamei că vreau să fiu ca mătuşa şi să lucrez cu copii, însă cu cei mici, din clasele primare", mărturiseşte învăţătoarea Maria Vântu. Ea spune că adoră copii şi, cu toate că părinţii vroiau să o vadă asistentă medicală sau doctor, Maria s-a făcut cadru didactic.

Elevii, ca proprii ei copii

În cei 24 de ani, de când e în sistemul de învăţământ, a predat la şcoli din întreg judeţul, iar din 2003 este titulară la Şcoala Generală din Tiha Bârgăului. Acolo îi învaţă carte 10 de copii care îi sunt foarte dragi. Pe aceştia îi educă asemeni băieţilor ei de acasă. „Elevii sunt totul pentru mine. Îmi place să-i văd cum cresc sub ochii mei, cum învaţă să scrie, să citească şi să socotească. Acest lucru îmi oferă satisfacţii foarte mari, greu de redat în cuvinte. Ştiu că lumea consideră un clişeu când un profesor spune că iubeşte copii, dar chiar îi iubesc. Nu văd rostul unei vieţi fără un copil în ea", este de părere Maria.

FSLÎ i-a lăsat un gust amar

Dezamăgită de conducerea Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ, Maria Vântu a înfiinţat, în vară, al doilea sindicat al profesorilor din BN. Totul a pornit de la greva eşuată de la sfârşitul lunii mai. „Noi am vrut să facem grevă, să luptăm pentru drepturile noastre, însă liderii de sindicat din UJSLÎ  ne-au trimis la ore. Era un moment foarte bun atunci, un moment pe care l-am pierdut pentru că nu am ştiut să luptăm", explică învăţătoarea.

Aceasta nu şi-a pierdut încrederea în ideea de sindicat. A spus că nu mai vrea să fie membru în UJSLÎ şi a sunat la Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret". „M-am înscris în acest sindicat pentru că îl admir de mult timp pe Marius Nistor, care e unul dintre puţinii lideri cu coloană vertebrală din sindicatele profesorilor, nedispus la niciun compromis", este de părere învăţătoarea.

Un alt motiv pentru care a optat pentru „Spiru Haret" este faptul că s-a săturat să tot audă, aici la Bistriţa, expresii de genul «noi, şi aşa, nu putem schimba nimic» sau «lasă, că e bine şi aşa». „Resemnarea nu are ce căuta în limbajul unui sindicalist", susţine Maria Vântu.

Ea crede că, în următoare perioadă, profesori din judeţ se vor înscrie în filiala „Spiru Haret". „M-au sunat dascăli şi m-au întrebat dacă pot veni în noul sindicat. Le-am spus că e decizia lor. Nu li se oferă promisiuni sau mai ştiu eu ce alte beneficii, cum susţin unii", adaugă Vântu.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Cum se simte un om născut într-o zi de 13?

Nu sunt superstiţioasă. Pentru mine, data de 13 e o zi care mi-a adus doar noroc. Mă consider un om împlinit, un om  pe care norocul nu l-a ocolit. La şcoală am avut o elevă născută în aceeaşi zi şi lună ca şi mine. Era o fetiţă plină de viaţă, mereu cu zâmbetul pe buze.

Ce spune lumea când îţi aude numele?

Mă întreabă dacă am vreo legătură cu Sorin Ovidiu Vântu. Aş vrea eu! Aşa le răspund. Cine nu ar vrea să aibă banii lui S.O. Vântu? Celor care mă întreabă le mai spun că nu e decât o simplă coincidenţă de nume.

PROFIL

Născută: 13 octombrie 1967, Dumitriţa

Studii: Liceu Pedagogic din Năsăud

Familie: divorţată, doi băieţi, Andrei de 14 ani şi Tudor de 11 ani

Ce-i place:

Adoră apa şi nu este concediu pe care să nu şi-l petreacă la mare. „Îmi place mult să înot. Toate vacanţele mi le-am petrecut la mare. Anul acesta am avut ocazia de a merge pe litoralul grecesc şi a fost foarte frumos", mărturiseşte învăţătoarea. Ei îi mai place ciocolata.

Ce nu-i place:

Detestă oamenii care sunt făţarnici şi se resemnează repede. „Cu resemnarea nu vor schimba niciodată nimic. Nu-mi place când oamenii nu iau atitudine, îndeosebi tinerii, şi când se mulţumesc cu puţin", susţine Maria.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite