Maria Nagy a învins în lupta cu cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A luptat pentru a rămâne alături de familie
A luptat pentru a rămâne alături de familie

Este o femeie puternică pe care viaţa supus-o unei încercări greu de trecut, a fost diagnosticată cu cancer la sân când familia ei avea mai multă nevoie de ea. A trecut cu brio peste această încercare, transformându-se într-o luptătoare.

Maria Nagy a fost diagnosticată cu cancer la sân în anul 1991. Femeia şi-a descoperit singură boala,  în timpul unei examinări sumare a sânilor. „Am observat că am un nodul şi mi-am dat seama imediat că ceva nu este în regulă. Am mers la medicul de familie care mi-a confirmat bănuială: eram suspectă de cancer la sân. Totuşi nu am conşzientizat decât după diagnosticul specialistului. În primă fază am fost dărâmată, dar eram conştientă că va trebui să lupt", îşi aminteşte Maria.

Chiar avea pentru ce să lupte avea doi copii mici, băiatul ei era la vremea aceea în clasa a VI-a , iar fata era în clasa a VIII-a. „Copiii mei aveau la vremea aceea mare nevoie de mine la fel cum avea şi soţul meu. Pentru familia mea trebuia să înving această boală şi eram dispusă să fac orice", mai povesteşte Maria.   

A urmat operaţia şi tratamentul. „ Am fost operată în 1991 imediat după ce mi s-a pus diagnosticul. Am suferit masectomie. După operaţie au urmat 25 de şedinţe de cobaltoterapie. Un tratament greu şi foarte toxic , dar am trecut cu bine" mai spune Maria.  A trecut cu bine cu suştinerea familiei, care spune ea este foarte importantă când treci prin aşa ceva. „Soţul meu a fost tot timpul alături de mine, a stat mereu aproape de mine, nu ştiu cât zile nu s-a mişcat de lângă patul meu. Sprijinul său a fost foarte important şi în recuperarea după operaţie, reuşeam tare greu să-mi mişc mâna, a fost o perioadă de recuperare lungă dar lucrurile au decurs bine" povesteşte femeia.

În ajutorul femeilor care suferă de cancer la sân

După 18 ani de când a trecut prin acele experienţe cumplite Maria se simte foarte bine, se consideră o luptătoare,  dar şi o învingătoare. „ Mă simt foarte bine, eu nu sunt un om bolnav. Eu am învins boala" mai spune ea. În anul 1995 Maria a aflat că la Bistriţa s-a înfiinţat o asociaţie nonprofit care vrea să vină un ajutorul femeilor care suferă de cancer la sân dar care vrea să ducă şi campanii de prevenţie. „Am aflat de Clubul Amazoanelor Bistriţene de la medicul meu de familie şi aşa m-am înscris şi eu. Mi s-a părut o iniţiativă nobilă şi ştiind prin ce am trecut m-am gândit că experienţa mea le va fi de ajutor şi altor femei", povesteşte Maria.

De când a  intrat în club Maria a încercat mereu să ajute, se ocupă de contabilitate de aici, plăteşte o cotizaţie şi uneori împreună cu colegele sale aduce bani de acasă pentru a le ajuta pe femeile care vin aici să ceară ajutor. A participat la campanii de informare şi prevenire a cancerului la genito-mamar şi a fost un sptrijin moral pentru colegele sale, femei care au fost opreate de cancer, au fost diagnosticate cu cancer recent şi care aveau nevoi în primul rând de o vorbă bună.

Profil:

Născută: 18 august 1954

Studii: Medii

Familie: Căsătorită, 2 copii

Ce-i place

Mariei îi place să citească şi adoră excursiile. Femeia preferă oamenii serioşi şi se bucură atunci când întâlneşte oameni de bine.

Ce nu-i place

Detestă minciuna şi prefecătoria. Nu-i place când oamenii nu se ţin de cuvânt.

Ce ar trebui să se schimbe la Clubul Amazoanelor?

Avem nevoie de ajutor, pentru a putea ajuta la rândul nostru , femeiile care luptă cu acestă cumplită boală trebuie sprijinti , iar noi ne dorim să o putem face nu numai moral ci şi finaciar. Cred că autorităţile ar trebui să se implice mai mult, mai ales pe partea de prevenţie.

Ce sfaturi aveţi pentru femei?

În primul rând le recomand să-ţi facă autoexaminarea sânilor măcar odată pe lună, iar mai apoi să facă controale medicale periodice. Cu cât este depistată mai repede boala cu atât mai bine pentru că tratamentul este mai eficient şi speranţa de vindecare este mai mare.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite