Majorarea TVA nu a afectat încă preţul transportului urban în Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taximetriştii preferă să suporte majorarea de TVA din propriul buzunar , iar firma de transport local nu poate creşte costul biletelor până în septembrie. Comercianţii din micile magazine încearcă şi ei să păstreze vechile preţuri la alimentele de bază, însă au scumpit deja ţigările, cafeaua şi dulciurile

Primele două zile cu TVA de 24 % s-a simţit la Bistriţa doar în magazine şi benzinării. Costurile în transportul local au rămas deocamdată neschimbate. Taximetriştii au circulat ieri şi astăzi la aceleaşi tarife, iar majoritatea companiilor locale de taxi au decis să suporte deocamdată majorarea de 5% fără modificarea tarifelor. Nici Transmixt Sa , firma care asigură transportul în comun în Bistriţa şi cartiere, nu a modificat preţul biletelor, de 1,7 lei, care va rămâne neschimbat toată vara. Potrivit directorului general de la Transmixt , Melente Horoba contractul de concesiune a serviciilor de transport local încheiat cu Consiliul Local împiedică firma sa să facă majorări de tarife: „M-am consultat cu juriştii şi nu putem creşte tarifele decât cu acordul Consiliului Local. Propunerea de majorare nu are şanse să intre pe ordinea de zi a Consiliului Local decât cel mai devreme în august, şi eventual să fie pusă în aplicare în septembrie. Până atunci va trebui să suportăm majorarea de TVA, ceea ce va adânci pierderile noastre", explică şeful de la Transmixt.

Nu vor să piardă clienţii

Majoritatea taximetriştilor au luat în schimb decizia de a conserva preţurile ca să nu-şi piardă clienţii care au mai rămas. Valer Bîgiu, patronul firmei Total Taxi, spune că actualizarea TVA  nu va modifica tariful de circulaţie. „Noi am redus preţurile cu 5%, astfel că, după actualizare, preţurile rămân la fel. Tariful pe care îl afişăm de azi va fi acelaşi, de 1,16 pe timp de zi şi 1, 18 noaptea", spune patronul Total Taxi. Bâgiu, care este şi preşedintele Camerei Taximetriştilor din Bistriţa-Năsăud spune că decizia a fost lăsată la latitudinea fiecărei companii în parte. O altă firmă de taximetrie din oraş, Tritaxi, spune că va mai aştepta  până să ia o decizie. „Practicăm aceleaşi tarife. Nu am trecut la majorarea TVA. Aşteptăm publicarea legii în Monitorul Oficial şi pe urmă vom vedea ce vom  face. Deocamdată, circulăm cu acelaşi tarif de acum trei ani, de 1, 39 de lei", explică Dorina Mureşan, patronul de la Tritaxi. Nici la Confort Taxi preţurile nu s-au modificat deocamdată.

Mezeluri şi lactate la acelaşi preţ

Ştefan Someşan, patronul unui magazin de pe strada Romană din Bistriţa, spune că nu va scumpi preţurile la alimentele de bază. „Singurele produse pe care le-am vândut  după noul TVA sunt pâinea şi ţigările. Pâinea e mai scumpă cu 10 bani, iar ţigările, cu 1 lei. La mezeluri şi lactate păstrez preţurile cât pot de mult", explică şeful de magazin. Acesta adaugă că şi-a dus încă de la miezul nopţii, casa de marcat la Direcţia de Finanţe şi a recuperat-o a doua zi la prânz.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite