Mai puţine însămânţări artificiale anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile mai mari de anul acesta pentru o astfel de procedură ar putea reduce numărul de însămânţări artificiale cu  aproape 7 % faţă de anul trecut. Fermierii bistriţeni trebuie să plătească din buzunarele lor intergral costurile pentru însămânţările artificiale, după ce statul a anunţat că nu mai are bani pentru a-i sprijini pe fermieri

După ce, de anul acesta, fermierii nu mai primesc subvenţiile de lapte şi nici asistenţă financiară pentru controalele de producţie, cei care vor să crească vite trebuie să vină cu banii de acasă şi  pentru însămânţările artificiale ale animalelor. Specialiştii estimează că însămânţările care se vor realiza anul acesta vor scădea de la peste 43.000, câte s-au realizat în 2009, la aproximativ 40.000.

40 de lei, preţul mediul al unei însămânţări

Până anul acesta, statul asigura cheltuielile pentru azotul lichid necesar conservării materialului seminal şi deconta cheltuielile pentru transportul acestuia la locul unde se făceau însămânţările artificiale. Aceste cheltuieli trebuie suportate acum de crescători. „Va fi costisitor pentru cei care au multe animale. Manopera la prima însămânţare costă 25 de lei, iar la următoarele însămânţări este de 20 de lei. La aceşti bani se adaugă şi costul unei paiete care variază între 14 şi 15 lei, dacă provine de la tauri care nu sunt de înaltă valoare. În medie, pentru o însămânţare  fermierul plăteşte 40 de lei", explică Titus Negruţiu, secretar în cadrul Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine. Acesta adaugă că, deşi costurile pe care fermierii trebuie să plătească nu sunt decât cu 2 lei mai mari faţă de anul trecut, vor fi crescători de bovine care ar putea renunţa la însămânţările artificiale. „Cred că cei care au avut activităţi conexe creşterii de vite, vor renunţa la însămânţările artificiale. Anul trecut, în judeţ, s-au efectuat peste 43.000 de însămânţări artificiale, iar anul acesta numărul lor ar putea ajunge la 40.000", mai spune Negruţiu.

Costuri mai mari pentru ameliorarea genetică

Iacob Onoe este un crescător de bovine din Bistriţa care spune că  măsura îl va costa foarte scump. „Anul trecut, am făcut însămânţări cu material seminal de la celi mai buni cinci tauri din lume. Paietele m-au costat între 35 şi 100 de euro, în funcţie de rasa taurului. În 2009 am obţinut locul I pe ţară cu 30 de capete la care am Pedigree", spune Onoe. Acesta adaugă că fermierilor le este tot mai greu să facă faţă cheltuielilor financiare. „Nu ştiu ce vom face, că aşa nu se mai poate. Trebuie să găsim soluţii", mai spune crescătorul.

Restanţe de anul trecut

Pe lângă banii pe care trebuie să  îi dea anul acesta pentru întreţinerea animalelor, aceştia au de recuperate încă subevenţii neplătite de stat de anul trecut. Printre acestea se numără restanţele la subvenţiile pentru terenul agricol şi cele pentru animal.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite