Mai multe persoane cu handicap în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care sunt încadrate ca persoane cu handicap este de aproape 11. 300. Persoanele cu deficienţe sunt mai multe cu 2.500 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Criterii mai accesibile pentru încadrarea în categoria cu handicap au dus la creşterea beneficiarilor de ajutoare pentru handicap cu aproape 22 la sută faţă de primul trimestru a anului trecut, număr lor fiind de 11.297 (871 de copii şi 10.425 de adulţi). Cei mai mulţi din categoria celor cu dizabilităţi  sunt adulţi  şi cea mai des întâlnită deficienţă este cea vizuală.

Criterii mai lejere

Modificările legislative care au intrat în vigoare acum doi au permis extinderea categoriilor de beneficiari a ajutoarelor pentru persoanele cu handicap.  „Criteriile sunt mai permisive decât cele dinainte. De exemplu, persoanele cu care aveau cancer nu se încadrau pe vechea legea, acum pot beneficia de aceste ajutoare. Pot să vă spun că astfel de bistriţeni sunt tot mai mult la controale în ultima perioadă şi majoritatea au vârste de 40 -50 de ani", explică medicul specialist Mihaela Mastan, preşedintele Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din Bistriţa-Năsăud. Indiferent de tipul de handicap, cei în cauză primesc prestaţii sociale lunare care variază între 200 şi 400 de lei, beneficiază de scutirea de la plata impozitului local şi au o asigurare medicală care le permite medicamente compensate 90 la sută.

Asistenţii personali, plătiţi cu picătura

Persoanele cu handicap grav au, potritivt legii, dreptul la un asistent personal. Cu toate că salariile însoţitorilor  nu trec de valoarea salariului mediu pe economie, statul nu găseşte resurse financiare pentru a-i recompensa. În judeţ, mai multe primării au anunţat  Prefectura că nu au primit banii pentru salarizarea acestor persoane. „Acum i-am plătit pe toţi cei opt asistenţi pe care îi avem. O lună, două, trei o să stea liniştiţi.  Pe urmă nu ştiu ce vom face  dacă nu ne mai vin bani de la Guvern", spune Vasile Găurean, primarul comunei Galaţii Bistriţei. Situaţii asemănătoare sunt semnalate în toate administraţiile locale bistriţene, unde există 1.429 asistenţi personali, dintre care aproape 1.200 îngrijesc adulţi. Săptămâna aceasta, prefectul Cristian Florian a dispus controale la nivel local pentru a verifica toate persoanele încadrate cu grad de handicap, dar şi pe însoţitorii acstora, pentru a fi sigur că nu sunt nereguli în lista beneficiarilor ajutoarelor pentru persoane defavotrizate.

Situaţia adulţilor cu handicap din judeţ

Tip de handicap                                             Număr de persoane

Vizual                                                                     2.949

Fizic                                                                        2.271

Somatic                                                                   1.357

Mental                                                                      1.347

Asociat                                                                      1.185

Psihic                                                                        1.007

Hiv/ sida                                                                   3

Boli rare                                                                   2

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite