Mai multe instituţii militare bistriţene se bat pentru aceeaşi clădire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea fostei Miliţii disputată de Jandarmi şi de Centrul Militar
Clădirea fostei Miliţii disputată de Jandarmi şi de Centrul Militar

Jandarmii au primit imobilul de la Consiliul Judeţean, însă Centrul Militar  nu vrea să renunţe la dreptul asupra acestuia. Trei procese care au drept obiect acest litigiu se află în diferite faze de derulare. Ministerul Apărării ţine cu dinţii de clădire, în timp ce juriştii Consiliul Judeţean şi ai Jandarmeriei spun că Ministerul de Interne este cel care a construit-o

Fostul sediu al Miliţiei din Bistriţa a devenit obiect de dispută între mai multe instituţii. Anul trecut Consiliul Judeţean l-a atribuit prin hotărâre în aprilie 2009 Inspectoratului Judeţean de Jandarmi pentru a-şi amenaja propriul sediu, după ce vechea clădire a instituţiei, din Bulevardul Independenţei,  a fost retrocedată foştilor proprietari. Jandarmeria şi-a întăbulat clădirea şi a devenit administrator al acesteia, însă numai pe hârtie. Vechiul ocupant, Centrul Militar Bistriţa , nu a dorit să cedeze şi în numele lor, Ministerul Apărării Naţionale a atacat în instanţă hotărârea de Consiliu Judeţean. Unul dintre procese, cel de suspendare a executării hotărârii a fost câştigat în decembrie la Curtea de Apel Cluj de  Consiliul Judeţean şi Jandarmerie, însă alte două se află încă în diferite faze la Tribunal, respectiv Judecătoria Bistriţa. „Sperăm ca în primăvară să se obţină o sentinţă favorabilă şi în aceste procese şi să ne putem muta" spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi, Georgeta Căşvan. Pe lângă suspendarea executării hotărârii de Consiliu Judeţean,  Ministerul Apărării a mai cerut şi anularea unei hotărâri de guvern, 905, prin care clădirea a ajuns în anii 90 în proprietatea Consiliului Judeţean.

Jandarmeria plăteşte chirii uriaşe

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ)şi-a pierdut fostul sediu, cel din Bulevardul Independenţei după ce acesta a fost retrocedat foştilor proprietari, o familie rezidentă în prezent în Austria.  „Au dat dovadă de înţelegere multă vreme, însă din decembrie, anul trecut, plătim chirie", explică Geogeta Căşvan, purtătorul de cuvânt al IJJ. Comandantul IJJ, Ioan Cimuca s-a plâns ieri în cadrul unei şedinţe la Prefectură că lucrurile evoluează greu: „Plătim o chirie de 2100 de euro pe lună  la vechiul sediu. Pentru noua clădire, am câştigat la Curtea de Apel  cu Ministerul Apărării, însă probabil că vor face recurs la Înalta curte de Casaţie. Sper totuşi să ne mutăm în curând. Va fi nevoie să facem ceva investiţii după, ca să punem la punct clădirea pentru a putea funcţiona normal".

Este loc pentru toţi

De cealaltă parte reprezentanţii Centrul Militar Judeţean consideră ca s-a  făcut o mare greşeală în aprilie când Consiliul Judeţean a cedat clădirea Jandarmeriei: „Oricum însă, articolul 5 din această hotărâre prevede ca administratorul clădirii, în cazul acesta Jandarmeria, să găsească soluţii alternative pentru cei care o folosesc"explică şeful Centrului Militar Bistriţa , Florentin Belean. El mai spune că în situaţia în care Jandarmeria va obţine câştig de cauză, Centrul Militar îşi va restrânge birourile pentru a încăpea cu toţii.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite