Bistriţa: Magistraţii fac grevă cu jumătate de normă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Magistraţii fac grevă cu jumătate de normă
Bistriţa: Magistraţii fac grevă cu jumătate de normă

Greva magistraţilor nu afectează prea mult cauzele comerciale, ca în alte oraşe. Dacă în alte părţi dosarele economice sunt ca şi blocate, aici judecătorii delegaţi continuă să se ocupe de litigiile comerciale.

.”Termenele acordate de tribunale erau deja de lungă durată, iar unele dintre aceste litigii sunt amânate chiar şi până anul viitor.  “ Este o situaţie complicată, unele firme au pe rol procese, nu-şi pot recupera banii , termenele sunt interminabile, treburile se mişcă greu, Chiar dacă la Bistriţa există mai multă înţelegere la judecătorii delegaţi, mulţi au procese în alte colţuri ale ţării şi atunci dificultăţile rămân”, spune Vasile Bar, directorul Camerei de Comerţ şi industrie Bistriţa-Năsăud .

Peste 600 de dosare amânate

De la 1 septembrie , adică de la începerea protestului au fost amânate 628 de dosare înregistrate la secţia comercială şi de contencios administrativ a Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Potrivit purtătorului de cuvânt a Tribunalului amânarea este de cel mult 2 luni, fiecare primind termene celmult până în noiembrie anul curent. Asociaţia Magistraţilor din Bistriţa-Năsăud a afişat în urmă cu două zile un comunicat pe site-ul Tribunalului în care informează care sunt activităţile pe care le mai desfăşoară. Pe zona comercială câte un judecător din cei 6 are obligaţia să treacă lunar pe la Registrul Comerţului iar cererile de insolvenţă la solicitarea creditorului vor fi operate cu prioritate. Nici serviciile cu apostila nu sunt complet suspendate, aşa cum au hotărât iniţial magistraţii la începutul lunii septembrie. Noua hotărâre din 21 septembrie spune că cererile pentru apostilă se primesc în fiecare zi, dar se eliberează doar marţea şi joia.

Registrul Comerţului spune că se descurcă şi aşa

Directorul de la Oficiul Registrul Comerţului (ORC), Elena Szacs spune că la Bistriţa, spre deosebire de alte judeţe situaţia este rezonabilă: “ in loc să vină zilnic judecătorii delegaţi vin o dată pe săptămână dar rezolvă toate cererile atunci. Aşa că pentru ei încărcătura este mai mare. Ştiu că în alte judeţe sunt prezenţi dar nu rezolvă niciun dosar”, precizează directorul ORC. Volumul de lucru este mai mic în perioada aceasta, avem cam 30 de dosare zilnic”, mai spune Elena Szacs.Lichidatorii judiciari din Bistriţa, a căror activitate în întreaga ţară este serios afectată de protest,  nu se plâng însă. Vasie Gavriloaie, lichidator judiciar crede că judecătorii bistriţeni dau totuşi dovadă de multă înţelegere şi acordă termene rezonabile. “ Deocamdată nu simţim ca în alte judeţe efectele”, spune acesta.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite