Lumânări care ard fără fum de vânzare la Expo Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Andonie a decoperit formula chimică a lumânărilor fără fum
Cristina Andonie a decoperit formula chimică a lumânărilor fără fum

Standurile cu produse ecologice de la Expo Bistriţa 2011 reuşesc să-i fascineze pe bistriţenii care au ieşit la cumpărături, producătorii oferind produse care mai de care mai deosebite.

De la dulciuri ecologice, realizate din fructe şi seminţe fără zahăr şi până la lumânări unicate din ceară de palmier, standurile din sectorul eco al expoziţiei satisfac cerinţele tuturor vizitatorilor.

Unul dintre cele mai interesante standuri este cel al Cristinei Andronie din Ocna Mureş care oferă lumânări realizate după o formulă chimică personală. Inginer chimist ca şi formare profesională, producătoarea mureşeană s-a axat în ultima perioadă pe descoperirea unei formule care să o ajute să obţină lumânări care să ardă fără fum. „Lumânările noastre sunt destinate în principal arderii şi nu sunt toxice deoarece nu scot fum şi nu au nici uleiuri mirositoare în ele care să accentueze toxicitatea lor. Folosim doar ceară de palmier sau ceară naturală de albine, iar în timp am reuşit să obţin această formulă care să ducă la arderea fără fum. Dacă se doreşte totuşi folosirea unor uleiuri parfumate, acestea se pot pune ulterior în ceara lichidă arsă care va emana un miros foarte plăcut fără a fi toxic", explică chimista.

Lumânările Cristinei Andonie sunt ceva mai scumpe decât cele obişnuite realizate din parafină, iar bistriţenii, care acum au luat contact prima dată cu acest tip de lumânări sunt puţin sceptici şi preferă să cumpere mai mult lumânările de mici dimensiuni. „Am vândut mai multe lumânări plutitoare, care sunt cele mai ieftine, dar cele mari nu prea s-au vândut", mărturiseşte producătorul.

Un alt stand deosebit este cel cu dulciuri ungureşti realizate exclusiv din fructe uscate şi seminţe. „Nu se foloseşte decât foarte puţin zahăr la ciocolată şi la marmeladă, în rest totul este obţinut din fructe, chiar şi coloritul este natural şi nu se folosesc coloranţi artificiali", explică vânzătorul de la stand. Potrivit acestuia, preţul este de 10 lei 100 de grame, iar bistriţenii cumpără mai mult de curiozitate şi pentru că arată foarte bine.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite