Lucia Cotul le-a învăţat pe bistriţence ce e aerobicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucia Cotul a învăţat aerobic în Germania
Lucia Cotul a învăţat aerobic în Germania

Lucia Cotul a devenit instructor de aerobic în Germania în anii '90, atunci când în Bistriţa nimeni nu auzise de acest sport. Acum a ajuns să fie singurul arbitru naţional la concursurile de fitness şi bodyfirness din oraş.

Lucia Cotul a descoperit aerobicul la începutul anilor '90, atunci când se afla la muncă în Germania. „Am mers şi eu peste hotare, aşa cum făcea foarte multă lume în anii '90 şi după vreo şase luni am văzut un anunţ că se organizeaz cursuri pentru antrenori de aerobic nu prea ştiam ce e aia şi nici limba germană nu o stăpâneam foarte bine, dar m-am înscris şi după şase luni de cursuri mi-am obţinut brevetul. A fost un curs foarte greu, de unde am învăţat foarte multe", povesteşte Lucia. Norocul ei a fost că avea o condiţie fizică foarte bună atunci când a început cursurile. „În ţară am practicat foarte multe sporturi. Am făcut dansuri sportive, atletism, tenis, înot, e drept că nu de performanţă, dar sportul a fost întotdeauna pasiunea mea", mărturiseşte bistriţeanca.

După ce a terminat cursurile a predat o perioadă în Germania, iar după câţiva ani s-a întors în Bistriţa şi şi-a deschis o sală de aerobic. „La început sportul acesta a fost privit ca şi o fiţă, ca şi ceva practicat doar de persoanele cu bani şi o anumită poziţie socială. Între timp lucrurile s-au schimbat şi lumea a înţeles că este vorba de sănătate şi devine un stil de viaţă", explică Lucia cum au fost începuturile Simphony Aerobic Club, sala ei de sport.

În cei 13 ani de când le ajută pe bistriţence să slăbească sau să se menţină în formă, Lucia a văzut deschizându-se şi dispărând multe săli de fitness şi aerobic în Bistriţa. „Eu mă bazez în principal pe clientele mele fidele. Am câteva care vin la mine la sală încă de când am deschis şi nu renunţă nici acum. Baza unei săli de aerobic dunt femeile cu o medie de vârstă undeva la 35 de ani", susţine instructorul din Bistriţa. Dar nu numai femeile fac aerobic. Lucia mărturiseşte că are şi o grupă mixtă, cu bărbaţi care se antrenează cu ea. „Seara, după ce termin cu grupele de fete vine grupa mixtă. Sunt foarte mulţi ani de când vin la mine. E un grup de medici care vor să facă mişcare fără a trage la fiare sau a juca fotbal", dezvăluie Lucia Cotul, care spune că este şi foarte mândră de existenţa acestei grupe. „Faptul că medicii aleg să facă aerobic este o dovadă în plus a faptului că ceea ce facem noi este sănătate curată", spune bistriţeanca.

Majoritatea celor care ajung prima dată pe mâna Luciei sau a fetelor care lucrează pentru ea, vor să slăbească, iar după ce îşi ating ţelul continuă pentru a se menţine în formă, dar şi pentru că în timp aerobicul crează dependenţă. „Le spun mereu clientelor mele care vin să slăbească că doar cu sport nu vor reuşi niciodată indiferent ce vor practica. Pentru a slăbi este nevoie de o alimentaţie sănătoasă şi apoi de sport. Clienta de care sunt cea mai mândră până acum este o doctoriţă care în şase luni a reuşit să dea jos 21 de centimetri în talie. Eu iau mereu în considerare centimetri şi nu kilogramele", explică Lucia.

Ultima reuşită a Luciei Cotul este obţinerea brevetului de arbitru de fitness şi bodyfitness. „L-am obţinut zilele trecute şi din păcate nu am reuşit să arbitrez şi la Campionatul Naţional de Culturism de la Bistriţa, dar vor urma şi alte concursuri", spune instructorul de aerobic.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite