Locul în care a înnoptat personajul principal din romanul „Dracula“ al lui Bram Stoker are plăcuţă la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcuţa a fost amplasată pe un imobil de pe pietonalul bistriţean
Plăcuţa a fost amplasată pe un imobil de pe pietonalul bistriţean

Locul în care a înnoptat Jonathan Harker, personajul principal al romanului "Dracula", de Bram Stoker, a fost marcat cu o plăcuţă care a fost dezvelită, vineri, de primarul oraşului Bistriţa, Ovidiu Creţu (PSD).

Ovidiu Creţu a declarat că anul acesta se împlinesc o sută de ani de la moartea scriitorului Bram Stoker, iar autorităţile locale au dorit să marcheze acest moment amplasând o plăcuţă pe clădirea care a adăpostit cândva Hotelul "Coroana de Aur", potrivit Mediafax. Plăcuţa este amplasată pe zidul clădirii şi este inscripţionată cu textul: "Fostul Hotel «Coroana de Aur» - Aici a înnoptat Jonathan Harker, personajul principal al celebrului roman Dracula al scriitorului Bram Stoker, în drumul său spre castelul Contelui vampir, situat în Pasul Tihuţa (Borgo Pas)".

"Faţada clădirii a fost renovată de curând. Aici se presupune că a dormit eroul romanului în călătoria sa spre castel. Prin această plăcuţă am dorit să subliniem că Jonathan Harker a înnoptat aici. Dracula este cel mai celebru brand al zonei noastre, în toată lumea, şi ar fi o crimă să neglijăm acest brand", a spus primarul.

Obiectiv turistic

Ovidiu Creţu a adăugat că este important pentru oraş să aibă astfel de puncte de atracţie. "În locul realităţii istorice, oamenii preferă partea romantică a poveştii. Străinii sunt dezamăgiţi când li se spune că e o ficţiune, aşa cum mi s-a întâmplat într-o discuţie cu oaspeţi din străinătate. Acest brand poate fi folosit pentru dezvoltarea turismului", a spus primarul Ovidiu Creţu.

Edilul a adăugat că îşi doreşte ca, în viitor, în locul respectiv să existe un nou hotel. "În 10-15 ani ne-am dori să fie aici un nou hotel Coroana de Aur. Municipalitatea nu se poate implica să o cumpere, aici trebuie să apară banul privat. Sper că în viitor aici va fi un hotel, iar vizitatorii vor dori să se cazeze în locul pe unde a trecut şi Jonathan Harker, conform poveştii. Sper să apuc acea zi", a spus primarul.

Clădirea unde a fost iniţial Coroana de Aur a fost naţionalizată în 1948, a fost împărţită între chiriaşi şi şi-a pierdut atunci funcţiunea de hotel.

Despre cartea „Dracula"

Scriitorul irlandez Bram Stoker, cunoscut în primul rând pentru romanul "Dracula" (1897), s-a născut în 8 noiembrie 1847 şi a murit la 20 aprilie 1912 la Londra. Acţiunea romanului se petrece pe meleagurile judeţului Bistriţa-Năsăud, în Pasul Bârgăului, care apare chiar sub acest nume în roman (Borgo Pas), unde contele Dracula îşi avea castelul.

De asemenea, în roman apare şi Hotelul "Coroana de Aur" din Bistriţa, unde personajul principal, Jonathan Harker, poposeşte în una dintre seri: "Contele Dracula îmi indicase hotelul Coroana de Aur care, spre marea mea bucurie, era o autentică clădire veche, căci fireşte, voiam să văd şi să cunosc ceea ce caracteriza ţara", se arată în roman.

Scriitorul irlandez nu a fost niciodată în România, el inspirându-se din descrierile consulului României în Scoţia, din povestirile germane despre Vlad Ţepeş şi din cărţile "Ţinutul de dincolo de pădure" al lui Emily Laszowska-Gerard, respectiv "Castelul din Carpaţi" a lui Jules Verne, ultima carte având unele asemănări cu romanul Dracula.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite