Obligaţi să renunţe la conductele de acum 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Niculae este nemulţumit că trebuie să plătească pentru noua reţea de apă
Alexandru Niculae este nemulţumit că trebuie să plătească pentru noua reţea de apă

Bistriţenii din cartierul Ghinda sunt obligaţi, din această săptămână, să se racordeze la conducta de apă recent construită de Aquabis. Numai proiectul de racordare la apă şi canalizare în reţeaua Aquabis îi costă pe localnici în jur de 400 de lei. Unii oamenii cred că astfel vor avea parte de servicii mai bune la utilităţi, în timp ce alţii sunt nemulţumiţi de costuri. Cei care nu vor încheia contractul cu Aquabis pân

Branşarea nouă este însă destul de costisitoare: fiecare familie trebuie să trebuie să plătească 252,42 lei pentru apă-canal, 56,80 lei pentru avizul Aquabis şi 65,53 lei deschiderea. Cei care nu îşi încheie contracte cu societatea Aquabis până în 15 mai vor rămâne fără apă potabilă. Înlocuirea reţelei de distribuţie a apei potabile s-a făcut în cadrul unui proiect ISPA, în valoare 29, 2 milioane de euro, care implica extinderea alimentării cu apă în cartierele Bistriţei.  

Vechile conducte sunt din anii ʼ80

În cartierul Ghinda sunt 724 de locuitori, care folosesc în prezent o reţea de distribuţie a apei veche de prin anii ʼ80. Conductele vechi îi lasă de multe ori pe oameni fără apă potabilă şi îi supun la plata pierderilor contorizate la comun. De aceeea, o parte din localnici privesc cu ochi buni finalizarea reţelei Aquabis. „E mult mai bine că se schimbă ţeava că avem mai multă siguranţă. Cu conductele vechi, ne taie apa tot timpul, şi de sărbători n-am avut apă câteva zile. Pe deasupra, mai trebuie să plătim şi pierderile de apă. Eu am stat la bloc 20 de ani. Acolo plăteai tot, nu aveai cu nimeni nimic. Aşa trebuie să fie şi aici", spune Elisabeta Coman, o femeie de 55 de ani. „Conducta veche e stricată. Am multe animale acasă şi astăvară ne tăia apa tot timpul. Mergeam pe la vecini, la cei care aveau fântână. Plătesc oricât numai să am apă", spune şi Niculina Prislopan, o localnică de 35 de ani. 

400 de lei, singura sursă de venit

Alţi oameni, în schimb, sunt nemulţumiţi de costurile pe care trebuie să le suporte la noua reţea de distribuţie a apei. „De ce trebuie să facă alte conducte. Acuma trebuie să dăm alţi bani. Eu am apă în casă, am şi fântână, nu ştiu de ce trebuie să dau alţi bani pentru aceeaşi treabă", spune Alexandru Niculae, un alt localnic din Ghinda. Cei mai îngrijoraţi de această măsură sunt oamenii pentru care 400 de lei înseamnă singura sursă de venit. „Ne ieu o grămadă de bani, da nu ştiu pentru ce. Pentru proiecte, pentru schiţe. Dintr-o pensie de 400 de lei, trebuie să dăm 400 de lei şi noi din ce mai trăim?", spune Saveta Dobre, o femeie de 59 de ani.

Pe lângă banii care trebuie achitaţi la Aquabis pentru proiect, oamenii trebuie să suporte cheltuielile pentru lucrările şi materialele necesare la racordare.    

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite