Bistriţa: Locuieşte într-o baracă de peste 20 de ani (galerie foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Locuieşte într-o baracă de peste 20 de ani (galerie foto)
Bistriţa: Locuieşte într-o baracă de peste 20 de ani (galerie foto)

Elena Lobonţ are 69 de ani şi locuieşte singură într-o baracă din zona industrialaă de peste 20 de ani. Bătrâna trăieşte singură în sărăcie deşi are patru copii. Aceştia refuză să o viziteze sau să o ajute cu bani.

Elena Lobonţ, o bătrână în vârstă de 69 de ani, locuieşte într-un loc ce pare uman doar prin faptul că în jurul lui sunt adunate câteva lemne, un rând de rufe puse la uscat, doi câini şi o pisică. Nu are curent electric şi nici apă. Singurul confort îl reprezintă un pat improvizat şi o sobă. Dacă îţi roteşti privire prin încăpere, nu ai prea multe de inventariat: nişte saci cu haine, un fierăstrău agăţat de perete, câteva icoane, o carte religioasă veche, un felinar, un morman de vase aflate în dezordine şi o sticlă de ulei pe jumătate goală.   

A locuit cu un epileptic olog

Femeia locuieşte de peste 20 de ani într-o baracă din zona industrială, în vecinătatea fabricilor şi a căii ferate. A fost lăsată aici de către directorul unei fabrici din apropiere. De vreo doi ani, Elena este complet singură. Pavel, bărbatul cu care a trăit aproape două decenii s-a stins din viaţă. Bărbatul a făcut puşcărie, suferea de epilepsie şi îi lipseau ambele picioare. Dar femeia l-a îngrijit până la sfârşit pentru că, spune ea, i-a fost milă de el. Şi tot ea l-a îngropat. „Numai eu ştiu câte am tras până l-am înmormantat. Nu m-a ajutat nimeni cu nimic”, îşi aminteşte ea.

Îşi împarte mâncarea cu animalele


Elena Lobonţ a venit la Bistriţa din Târgu Mureş. Spune că are o pensie de 300 de lei care nu îi ajung nici de mâncarea pe care o împarte cu cei doi câini şi cu pisica ei. „Atât i-a fost de foame azi dimineaţă... Am mai avut o bucată de brânză şi i-am dat-o lui, n-am mâncat-o eu. N-am mâncat încă nimic azi”, oftează bătrâna, în timp ce pisica ronţăie câteva resturi. Când vine vorba despre copiii ei, femeia lăcrimează. Are patru copii. „Toţi sunt însuraţi, fata e măritată. I-am dat telefon într-o zi, să-mi dea nişte bani că n-am niciun leu. A zis că de unde să-mi dea. Ea lucră la încălţăminte, bărbatul ei lucră cu taful, băiatul lor lucră, toţi lucră. Au o grămadă de bani şi nu s-au îndurat să-mi trimită”, povesteşte Elena.     
Înainte, muncitorii care treceau prin zonă, mergând la serviciu, îi mai aruncau bătrânei, prin gard, câte o bucată de pâine sau o pungă cu lapte. Însă, acum, spun ea, nu-i mai dă nimeni nimic. Doar apa pe care şi-o aduce singură de la o fabrică din zonă. Bătrâna a fost luată în evidenţă de către Asociaţia „Caritas”, care îi va aduce un pachet lunar. Femeia refuză, însă, să se mute într-un azil de bătrâni.

Pensie prea mare pentru a primi un ajutor social

Sofia Ferenţ, şef al Serviciului financiar de Contabilitate din cadrul Direcţiei de Servicii Sociale spun că femeia se află în evideneţele autorităţilor locale încă din 2007. „Doamna Elena a venit la noi  în 2007 şi a depus documentele la direcţia de patimoniu pentru o locuinţă socială. În urma unei anchete a fost luată în evidenţe pentru a primi o locuinţă socială. Aceasta are o pensie de 157 de lei ce nu permite încadrarea la un ajutor social. pentru a obţine ajutor social trebuie să aibă un venit până la 125 de lei", a precizat reprezentantul Direcţiei Sociale.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite