Liftul Bisericii Evanghelice a fost dat în folosință

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liftul va fi funcțional doar în weekend
Liftul va fi funcțional doar în weekend

La patru ani după ce a fost mistuit de flăcări, cel mai înalt turn bisericesc din Ardeal a fost dotat cu un lift care valorează peste 70.000 de euro, banii provenind din bugetul local.

Construcția bisericii a început acum mai bine de 500 de ani, iar momentul istoric este considerat nu doar principala atracție a orașului Bistrița, ci o adevărată valoare transilvăneană. Biserica adăpostește strane sculptate din 1516, lucrate de meşterul Johannes Begler, o orgă cu 28 de registre, construită în stil rococo, în anul 1795, de braşoveanul Johann Prause şi un cadran solar. Totodată, Biserica Evanghelică se poate lăuda cu cel mai înalt turn bisericesc din Ardeal.

Așadar, turiștii au destule motive să viziteze monumentul istoric reprezentativ pentru arhitectura de la începutul Renașterii.

Odată ce vor ajunge în partea superioară a turnului, turiştii vor avea ocazia să vadă panorama Bistriţei de la circa 50 de metri înalţime.

Ascensorul, montat la sfârșitul lunii februarie, ajunge în vârful turnului în doar 40 de secunde și are o capacitate de cinci locuri.

Potrivit autorităților bistrițene, liftul va funcționa doar la sfârșit de săptămână, iar turiștii care vor dori să-l folosească vor trebui să scoată din buzunar câțiva lei, însă încă nu se știe câți. Totuși, Primăria oferă o perioadă de 10 zile în care curioșii vor putea încerca liftul gratuit. Bineînțeles, dacă respectă programul de vizitare și limita inferioară de vârstă (14 ani).

Liftul Bisericii Evanghelice este unic în Europa, susțin autoritățile bistrițene. "De la Viena până la Moscova nu mai există biserică cu lift. Noi vrem să promovăm Bistriţa prin turism şi acest lift era necesar. Sunt mândru şi onorat că sub administraţia mea s-a reuşit reabilitarea une părţi importante a turnului şi de faptul ca am montat un lift. Este o realizare importantă", declara în urmă cu două luni primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.

Ascensorul a primit și binecuvântarea episcopului sibian Reinhard Guib cu ocazia Târgului de Paște al sașilor bistrițeni.

Biserica Evanghelică din Bistriţa a fost cuprinsă de un incediu devastator în iunie 2008, dar, între timp, a fost reabilitată în mare parte.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite