Liftul din turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa a fost sfinţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liftul care îi va duce pe turişti în turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa a fost sfinţit, sâmbătă, de episcopul Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustană din Sibiu, Reinhard Guib. Investiţia a costat 74.000 de euro, bani de la bugetul local.

Liftul a fost sfinţit cu ocazia Ostermarket - Târgul de Paşte al saşilor bistriţeni, însă, potrivit mediafax va intra în circuitul turistic abia peste două luni după ce vor mai fi făcute anumite reglaje.

Lucrările de montare a liftului s-au încheiat la sfârşitul lunii februarie.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat că acest lift este unic în Europa de Est.

"De la Viena până la Moscova nu mai există biserică cu lift. Noi vrem să promovăm Bistriţa prin turism şi acest lift era necesar. Sunt mândru şi onorat că sub administraţia mea s-a reuşit reabilitarea une părţi importante a turnului şi de faptul ca am montat un lift. Este o realizare importantă", a declarat primarul.

El a spus că, până acum, nu s-a stabilit preţul de urcare pentru turişti, dar este posibil ca suma să fie de zece lei, banii astfel adunaţi urmând să fie folosiţi pentru întreţinerea instalaţiei.

Biserica Evanghelică din Bistriţa a fost cuprinsă de un incediu devastator în iunie 2008, dar, între timp, a fost reabilitată în mare parte.

Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului, reprezentativ pentru arhitectura de la începutul Renaşterii.

Construcţia bisericii a început în anul 1470 şi a continuat până în anul 1564, sub supravegherea arhitectului Petrus Italus de Lugano. Înălţimea turnului bisericii, de 75 de metri şi îi conferă statutul de cel mai înalt turn de biserică din Transilvania. Biserica păstrează strane sculptate din 1516, lucrate de meşterul Johannes Begler, o orgă cu 28 de registre, construită în stil rococo, în anul 1795, de braşoveanul Johann Prause şi un cadran solar.

Turiştii care au dorit să viziteze turnul Bisericii Evanghelice înainte de incediu nu au putut din cauza vechilor scări de lemn, extrem de şubrede.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite