Bistriţa: Portret/ Lidia Murza te ajută să te ajuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Lidia Murza te ajută să te ajuţi
Bistriţa: Portret/ Lidia Murza te ajută să te ajuţi

La doar 12 ani, gătea şi avea grijă de cei patru fraţi mai mici. Acum are în grijă mult mai mulţi copii, care primesc ajutor material şi, mai ales, educaţie, la Asociaţia „Benita”

Lidia Murza s-a născut tocmai în anul în care  dictatura comunistă a interzis religia în şcoli şi a cerut tuturor profesorilor să răspândească ideea că Dumnezeu nu există. Pentru că tatăl ei, învăţător, a refuzat acest lucru, a fost dat afară din învăţământ, dar şi pus în enorma dificultate de a nu-şi mai găsi altă slujbă timp de mai mulţi ani. Având, pe lângă acestea, şi o mamă mereu bolnavă, Lidia a crescut cu o mare responsabilitate. La doar 12 ani, stătea săptămâni întregi acasă, gătea, avea grijă ca fraţii ei să meargă la şcoală şi să-şi faceă lecţiile, plus că gestiona şi puţinii bani ai familiei. Astăzi, Lidia Murza gestionează o întreagă asociaţie de ajutorare a copiilor proveniţi din familii în dificultate şi are grijă ca aceştia să primească şi o educaţie creştină.

În amintirea micuţei Benita

Asociaţia „Benita” are la bază o poveste suprinzătoare, deşi extrem de nefericită. În 1990, Lidia a făcut o călătorie în America, unde locuiau fratele şi sora sa. La o săptămână după ce a ajuns acolo, fiica surorii sale, de doar patru ani, Benita, a fost omorâtă de o maşină. Din banii pe care familia i-a primit de la statul american, Lidia a primit o parte cu rugămintea de a face ceva pentru copiii neajutoraţi din România. Pe atunci, problemele copiilor defavorizaţi de ţara noastră era un subiect „la modă” în lume. Casele de copii erau asaltate de pachete cu haine şi alimente. În  acea plină revărsare de generozitate venită din toate părţile, Lidia Murza s-a decis să înceapă ceva durabil . A început cu o tabără destinată copiilor din centrele de plasament. În 1994 a pus pe picioare, cu acte în regulă, Asociaţia „Benita”, după numele nepoatei sale. Cu actele a fost puţin mai greu, pentru că a fost nevoită săfacă toată documentaţia după o legislaţie veche de 70 de ani: cea mai nouă lege pe care se baza înfiinţarea unui ONG era din 1924!.

Poveştile tragice sunt trăite cu demnitate

Ceea ce trebuie să înţeleagă oamenii când vine vorba de „Benita”, este că aceasta nu este un fel de „zâna cea bună” care apare când baţi din palme. Aceasta este orientată mai mult spre educaţie, decât pe un ajutor care să provoace dependenţă. Sloganul asociaţiei este „Te ajut să te ajuţi”, iar oamenii care apelează la ea trebuie să îndeplinească nişte minime cerinţe pentru a beneficia de hrană de la cantină, îmbrăcăminte, pachete sau tabere. Autocompătimirea nu este suficientă pentru a cere ajutor. De-a lungul anilor, Lidia şi oamenii cu care lucrează au descoperit situaţii extrem de grele trăite cu demnitate, dar şi poveşti tragice în spatele cărora se ascundeau imposturi.       

Ce înţeleg oamenii greşit când vine vorba de ajutor social?

Sunt câteva lucruri pe care oamenii le înţeleg greşit. Înţeleg că noi suntem finanţaţi de stat să facem ceea ce facem şi de aici, automat, cred că suntem obligaţi şi vin cu pretenţii. Al doilea lucru este legat de mentalitatea „sunt necăjit, trebuie să fiu ajutat”. Oamenii nu sunt receptivi la mesajul „te ajut să te ajuţi”.

Care este relaţia dumneavoastră cu copiii?

Sigur, eu nu sunt la clasă şi nu sunt tot timpul cu ei. Dar eu coordonez toate proiectele. Iubesc copiii, am lucrat cu ei, tot timpul am avut o inimă pentru ei. Ei ştiu că sunt aici şi am grijă de ei, că mă preocup să aibă tot ce au nevoie.

Ce-i place?

Citeşte cărţi psihologice, cărţi legate de cosiliere şi mentorare, dar şi lecturi de aventură şi călătorii. De altfel,  iubeşte foarte mult călătoriile. Îi place muzica clasică şi muzica folk, pentru versurile ei.

Ce nu-i place?

Nu-i place să calce. Lucrul manual, desenul şi gimnastica nu sunt lucuri pentru care să aibă răbdare şi să fie consecventă. Nu agreează sindrofiile şi şedinţele, ea fiind o persoană de acţiune.

NĂSCUTĂ

12 octombrie 1952, Negrileşti, judeţul Bistriţa-Năsăud

EDUCAŢIE

Studii economice şi teologice

PROFESIE

Preşedintele Asociaţiei „Benita”

FAMILIE

Căsătorită, patru copii, şase nepoţi

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite