Liceul de Muzică „Tudor Jarda“ ameninţat cu retrocedarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpici din ţară discută despre probele de concurs care au început astăzi
Olimpici din ţară discută despre probele de concurs care au început astăzi

Clădirea unicei instituţii şcolare cu profil muzical din judeţ are statut incert de doi ani. Actualul proprietar al imobilului, un om de afaceri maramureşean, spune că aşteaptă demult rezolvarea conflictului pe cale amiabilă. Omul de afaceri maramureşean pretinde că nu vrea să schimbe destinaţia imobilului.

Directorul şcolii, profesorul Claudiu Şular, spune că a acceptat să găzduiască, de astăzi, olimpiada naţională de muzică pentru licee tocmai pentru a atrage atenţia asupra acestui imobil retrocedat şi asupra soluţionării acestei situaţii care durează deja de doi ani. „Am trimis Primăriei Bistriţa şi Inspectoratului Şcolar Judeţean câte o adresă prin care i-am înştiinţat că proprietarul imobilului vrea să ajungă la o înţelegere şi că a propus o chirie lunară de 7000 de lei", explică Şular. Şi proprietarul, un om de afaceri de 46 de ani din localitatea maramureşeană Sighetul Marmaţiei, Mihai Lauruc, afirmă că s-a săturat de această situaţie, de numeroasele adrese pe care le-a trimis autorităţilor locale şi Ministerului Educaţiei, dar şi că nu înţelege de ce nu se poate ajunge pe o cale amiabilă la un numitor comun. El s-a întâlnit acum un an şi jumătate cu primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, care, deşi s-a arătat binevoitor la doleanţa sa, i-a spus că nu are bani şi că va face demersuri la Ministerul Educaţiei pentru a descâlci problema. Tot ministerului i s-a adresat de câteva zile şi inspectorul şcolar general din Bistriţa-Năsăud, Vasile Marc.

Liceul ar putea fi cumpărat

Inspectorul Marc susţine că a găsit soluţia la problema retrocedării. „Am fost la Bucureşti, am discutat cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei care mi-au comunicat că se va da o hotărâre de Guvern prin care se va stabili procedura prin care ministerul va cumpără clădirea care găzduieşte Liceul bistriţean de Muzică. Achiziţionarea se va putea face în trei-patru tranşe. Se va realiza o nouă expertiză pentru a se stabili cât valorează imobilul la ora actuală. Acum doi ani valora 3,25 milioane de euro", declară Marc. De această propunere a autorităţilor  Mihai Lauruc nu ştia astăzi nimic. El spune că dacă este reală nu-i displace ideea şi că s-ar putea ajunge la o înţelegere. „Nu trebuie să ne cramponăm de nişte cifre date de o expertiză efectuată acum câteva luni bune. Atâta timp cât văd bunăvoinţă, eu zic că putem să ne înţelegem", afirmă Lauruc. În plus, el mai afirmă că nu are niciun gând să schimbe destinaţia liceului fiindcă ar fi păcat de tradiţia şi performanţele obţinute de elevii de la „Tudor Jarda",  prin care s-a făcut apreciată în ţară această şcoală timp de patru decenii de învăţământ muzical.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite