Liceenii eliberaţi vor merge de luni la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absenţele lor, pe perioada detenţiei, vor fi motivate. După ce Curtea de Apel a decis ieri eliberarea liceenilor arestaţi în acest caz,  conducerea INFOEL aşteaptă un document clarificator de la procurorii DIICOT înainte de a-i sancţiona

Alexandru Popa şi Horaţiu Gorgan , cei doi liceeni de la INFOEL acuzaţi de consum şi trafic de droguri, au fost aşteptaţi astăzi de colegi să revină la şcoală după ce ieri după-amiază Curtea de Apel Cluj a decis eliberarea acestora şi judecarea în stare de libertate. Cei doi alături de ceilalţi trei tineri acuzaţi în acest caz - Sergiu Suciu Benuţ, Claudiu Ciorbă, respectiv Paul Anghel Beşa -  au primit interdicţie de părăsire a ţării timp de 30 de zile, participarea la spectacole culturale, intrarea în discoteci şi cluburi în aceeaşi perioadă. De asemenea, ei nu au voie să comunice cu martorii sau între ei în acest interval, iar sentinţa Curţii de Apel este definitivă. Potrivit directoarei de la Colegiul Infoel, Alina Puţura, cei doi liceeni vor relua frecventarea cursurilor cel mai probabil de luni, iar absenţele  din perioada detenţiei vor fi motivate. Decizia de motivare a fost luată după consultarea Inspectoratului Şcolar. „Suntem obligaţi să le motivăm absenţele din 22 aprilie până azi , deoarece au lipsit din motive obiective", explică directoarea. În privinţa sancţiunilor disciplinare profesoara spune că se aşteaptă o înştiinţare oficială din partea procurorilor DIICOT pentru a putea fi luată o decizie. „Colegii lor au fost şocaţi, cred că ce li s-a întâmplat celor doi este un avertisment teribil pentru alţii, care au avut aceleaşi obiceiuri, ", remarcă profesoara.

Sinceritatea i-a salvat

Potrivit avocaţilor care i-au apărat, în decizia de ieri a instanţei clujene a cântărit greu sinceritatea şi cooperarea elevilor, dar şi faptul că nu erau recidivişti. „A contat foarte mult faptul că au recunoscut şi au cooperat tot timpul pe parcursul anchetei şi nu au avut intenţia de a ascunde probe. Apoi clientul meu, Alexandru Popa, nu este producător, nici consumator, iar de trafic  nu poate fi vorba pe viitor, la cât de urmărit va fi. Practic, nu există text de lege pentru a fi reţinuţi", explică avocatul Ovidiu Domnici. Apărătorul lui Horaţiu Gorgan, avocatul Dan Molnar, a cerut instanţei să ţină cont şi de faptul că liceeanul a avut rezultate deosebite la învăţătură, fiind selecţionat în cadrul centrului de Excelenţă-Matematică Cluj Napoca şi că a a avut o comportare exemplară în şcoală, dar şi pe timpul anchetei. „Dorim ca inculpatul să urmeze şcolile din sistemul naţional de învăţământ şi să-l integrăm în societate sau vrem ca acesta să-şi desăvârşească «şcoala vieţii», urmând cursurile facultăţii de pe «deal»,unde profesori să-i fie deţinuţii mai în vârstă, mai versaţi în ale infracţionalităţii?",  s-a întrebat retoric avocatul în intervenţia susţinută în faţa judecătorilor. Molnar a invocat şi faptul că Horaţiu şi-a susţinut proba de bacalaureat în timpul detenţiei, ca o dovadă de bună credinţă.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite